11 глупости, в които вярваме и ни пречат да имаме дълга и гъста коса (снимки) –

Ние обръщаме много внимание на здравето на косата си и харчим много пари, за да изглежда плътна, буйна и блестяща. Понякога обаче може да е трудно да разберете кои продукти за грижа за косата си струва да купите и кои съвети си струва да следвате.

Ние разбрахме в кои популярни изявления относно грижата за косата трябва да спрете да вярвате, защото нямат нищо общо с реалността

 

Мит # 11: Твърде много изгубени косми винаги е на лошо.

Всеки ден от главата ни падат около 150-200 косми. Въпреки това, два пъти в годината, обикновено през пролетта и през есента, косата ни преминава през фаза, наречена телоген (известна също като фаза на покой на космения фоликул). По време на този етап той вече не расте и просто лежи върху главите ни. Ето защо космите след това падат в толкова големи количества. Тогава в изпразнените космени фоликули започват да се появяват нови косми (стадий на анаген).

Но ако значителна загуба на коса се случи повече от два пъти годишно и за повече от месец, определено трябва да помислите за посещение при лекар.

 

Мит # 10: Има продукти, които могат да направят косата ви да расте по-бързо.

Дори най-мощните хормонални лекарства не могат да принудят клетките да се разделят с по-висока скорост, поради което нито един козметичен продукт не може да накара косата ви да расте по-бързо. Скоростта на растеж е генетична черта и обикновено е 1 см на месец.

 

Мит # 9: И шампоанът, и балсамът трябва да се прилагат по цялата дължина на косата.

Всъщност шампоанът е продукт за почистване не на косата, а на скалпа и затова трябва да се прилага върху корените. Остатъците от пяна и шампоан, които са върху косата по време на изплакване, ще бъдат достатъчни за почистване на цялата дължина на косата.

С балсама обаче е обратно: трябва да го прилагате само върху самата коса или по точно краищата. Корените на косата са естествено по-здрави и се омазняват много по-бързо, така че хидратиращият ефект на балсама не е необходим.

 

Мит # 8: Изсушаването със сешоар разваля косата.

Всъщност сешоарите, както и различните маши за коса, влияят негативно само на „голата коса“ – косата, която не е защитена от никакви стилизиращи продукти. Ако използвате специални козметични продукти за оформяне на косата, като пяна за коса или някакъв вид термозащита, не е нужно да се притеснявате за здравето на косата си.

 

Мит # 7: Колкото повече подстригвате косата си, толкова по-бързо расте.

Тъй като косата расте от корените, а не от краищата, подстригването не влияе по никакъв начин на скоростта на растеж. Освен това, противно на общоприетото схващане, подстригването не влияе върху плътността на косата, тъй като броят на космените фоликули е генетична черта.

 

Мит # 6: Ако отрежете косата на детето си, преди  да навърши една година, косата ще стане по-плътна и гъста

Вярно е, че косата на бебето прилича повече на пух и често е лишена от пигмент. Ако подстрижете косата на бебето, косата ще започне да расте със структура, наподобяваща тази на “възрастната” коса. Оттам идва илюзията, че косата на бебето става по-плътна. Всъщност по-плътната и гъста коса така или иначе ще започне да расте върху главата на бебето, независимо дали сте подстригали косата на бебето или не.

 

Мит # 5: Кератиновото изправяне е полезно за вашата коса.

Разбира се, съставът на формулата за кератиново изправяне се е подобрил през годините. Първоначално съдържал формалдехид, използван при аутопсии. Днес формулата за кератиново изправяне съдържа същите елементи, които са използвани от нашите майки за химическо размахване и унищожават структурата на косата. Следователно, кератиновото изправяне не е здравословна процедура за грижа за косата ви, а козметична процедура за придаване на визуална привлекателност на косата.

 

Мит # 4: Русите момичета имат по-малко коса от брюнетките.

Всъщност учените са открили, че блондинките имат повече коса, отколкото брюнетките и червенокосите. Косата им обаче е много по-тънка. Ето защо естествените блондинки рядко могат да се похвалят с гъстата си и плътна коса, докато червенокосите винаги предизвикват въздишки на завист. Междувременно червенокосите имат най-малко количество коса, но тя е най-дебелата и най-силната и тези качества им придават толкова здрав вид.

 

Мит # 3: Постоянното носене на опашки или плитки провокира косопад.

Само ако стегнете косата толкова много, че главата ви започва да изпитва болка. Самата прическа няма да причини косопад. Нещо повече, чиста опашка ще предпази косата ви от евентуални щети.

 

Мит # 2: Пърхотът е заразен.

Пърхотът е знак за допълнителната работа на вашите мастни жлези, поради което се появява допълнително количество ексфолирани частици от кожата. Ето защо не можете да се „заразите“ с пърхот, като изпробвате шампоана на друг човек или като заемете гребена му. Това обаче не означава, че човек трябва да забрави за правилата за лична хигиена.

 

Мит # 1: Мъжката коса се различава от женската.

Анатомичната структура на мъжката и женската коса е идентична. Разликата се крие в начина, по който се отнасяме към косата си. Косата на жените става по-тънка поради постоянното оформяне, боядисване и различни експерименти във фризьорските салони. Мъжете от своя страна са по-консервативни, когато става въпрос за грижа и стилизиране на косата и прическите, поради което косата им по-често остава по-плътна и здрава.

Какви други митове знаете? Споделете с нас в коментарите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.