Имунолог предупреди за смъртоносно опасен български зеленчук, употребяван много често

Според имунолога Андрей Продеус, яденето на магданоз може да бъде опасно поради свързания с него повишен риск от тромбоза.

В интервю с лекаря беше изразено мнението, че магданозът увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, тъй като е богат източник на витамин К. Под негово влияние се повишава чувствителността на кръвта към съсирване и образуването на съсиреци.

 

Продеус подчерта: тези, които са изложени на риск от възможна тромбоза, трябва стриктно да контролират количеството витамин К, консумирано с храната.

 

„100 грама магданоз съдържат 20 дневни дози наведнъж. Също така богати на витамин К са спанакът и босилекът: съответно седем и шест дневни дози.

Доктор Андрей Продеус добави, че рискът от образуване на кръвни съсиреци става все по-значителен в напреднала възраст, както и при условия на бездействие, заседнал начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *