Един от най-богатите българи инвестира 72 милиона долара в Танзания

Бившият главен изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев ще строи луксозен петзвезден хотел в Танзания. Това става ясно от информация на Global Travel Industry News и от репортаж на местната телевизия, цитирана от в. „19 минути“. Той ще бъде под бранда на германската хотелска верига „Кемпински“ (Kempinski), като за неговото изграждане ще бъдат инвестирани 72 млн. долара. От информацията става ясно, че делегация от български инвеститори е посетила Танзания. От снимките се вижда, че в нея влизат Валентин Златев, Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на „Тера Тур Сервиз“ (туристическата компания на Златев) и бившият министър на туризма Николина Ангелкова, съобщава travelnews.bg.

Строителството на Kempinski resort трябва да започне през януари 2022 г. Той ще се намира в Тарангире в Северна Танзания, където са езерото Маняра и парковете за диви животни Нгоронгоро и Серенгети.

Един от най-богатите българи инвестира 72 милиона долара в ТанзанияНовиниИнформация

Валентин Златев е сред най-големите хотелиери в България. Компанията „Тера Тур Сервиз“ е собственост на „Агрохолд“ АД и се управлява от баща му Васил Златев. Тя е собственик на хотелите Riu Pravets Resort в Правец и на морето Riu Helios Bay в Обзор, SUNEO Helios Beach в Обзор, Riu Helios, Riu Helios Paradise, Riu Palace Sunny Beach в Слънчев бряг. Наскоро компанията обяви, че прекратява сътрудничеството си с международната хотелска верига за управление RIU. „Тера Тур Сервиз“ е собственик още на хотел „Хаят Риджънси София“.

Валентин Златев се счита за един от най-богатите и влиятелни българи. Дълги години той управляваше „Лукойл България“ като изпълнителен директор, а после остана само в Надзорния съвет. Преди малко повече от година напусна компанията и официално влезе в бизнеса с природен газ. Компанията, в която той е управител и акционер – „Енергико Трейдинг България“ получи през лятото 10-годишен лиценз за търговия с природен газ от КЕВР.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.