Най- вкусният гъбен сос от печурки, който се прави за минутки –

В супермаркетите рафтовете се пръскат от всякакви сосове. Има подходящи за всичко: риба, месо, картофи, печени зеленчуци, салата. Но просто погледнете техния състав: подобрители на вкуса, оцветители, аромати, конски дози захар . По-скъпо е да купувате евтин сос и е по-лесно сами да си приготвите висококачествен и натурален продукт. Предпочитам доброто старо допълнение към всички тези ярки буркани: сосът от гъби ще бъде подходящ на всяка маса.

С него пастата, картофено пюре и други гарнитури се преобразяват коренно. А колко вкусно е пърженото пиле със сос от гъби! Тази рецепта е много проста,  много кръчми и ресторанти я използват.

Съставки

Масло 100 гр

печурки 300 гр

Лук 2 бр.

Вода 300 мл

Сол на вкус

черен пипер (смлян) на вкус

дафинов лист 1 бр.

Мляко 200 мл

Пшенично брашно 3 супени лъжици

 

Подготовка

Разтопете маслото в тенджера или тиган и запържете в него нарязания на кубчета лук. Не забравяйте да бъркате непрекъснато, за да не загорят


Нарежете гъбите на филийки и добавете към маслото от лука. Запържете за 10 минути на среден огън, като бъркате непрекъснато. След това налейте водата, добавете дафиновия лист и оставете сместа да заври.


Разбъркайте брашното в малко вода, за да няма бучки. Добавете сместа и млякото към гъбите и гответе, докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

По този начин се нуждаете само от две основни съставки – мляко и гъби. Между другото, скъпата сметана или заквасена сметана често се използва за сосове с гъби , но именно млякото ще даде на соса този кадифен вкус. А ако искате да добавите малко разнообразие към него, добавете една чаена лъжичка сушен кимион.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *