5 страни, които може да изчезнат от лицето на Земята

Бързото нарастване на населението на Земята и провокираното от него пренаселване на планетата ще провокират все повече природни катаклизми. Поради това не е известно дали Илон Мъск ще намери спасение за човечеството, преди необратимите климатични промени да унищожат някои части на планетата.

Експерти дават неутешителни прогнози за 5 страни. Според тях те ще изчезнат от лицето на Земята през следващите десетилетия.

 

1. Япония

За мнозина относително свежи в паметта им са събитията от 2010 г. в Япония. Страховито земетресение разруши до основи няколко населени места. Япония е островна държава, която представлява доста тясна в глобални мащаби ивица земя. Поради нестабилната сеизмична ситуация – чести земетресения, цунами и изригвания на вулкани, тя е сред най-уязвимите страни, които може да бъдат залети от вода.

2. Холандия

Практически половин Холандия е под морското равнище. С всяка следваща година тя става все „по-ниска“. Цялата история на холандския народ е история за борбата на хората с морето. Учените бият тревога и твърдят, че въпреки използването на нанотехнологии в областта на инженерството, в случай на голям катаклизъм страната няма да оцелее и ще бъде залята, пише Profit.

3. Малдиви

Този престижен курорт може да бъде унищожен от природата. Архипелагът се потапя под вода със застрашителна скорост. Става дума за около 2 см на година. По прогнози на учени до 2090 г. Малдивите ще бъдат само на два метра над морското равнище.

4. Бангладеш

Бaнгладеш е страна, разположена на място, което постоянно страда от наводнения, торнада и други природни катаклизми. Вина за това имат глобалното затопляне и стремително топящите се ледници.

Казват, че Бангладеш може да се превърне в една от първите страни на т. нар. „климатични бежанци“.

5. Бали

Този курорт също е под заплаха. Два океана се опитват да го погълнат – Индийският и Тихият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.