14 симптоми на нездравословен черен дроб и 5 начина за възстановяване на здравето му –

СИМПТОМИ НА БОЛЕСТИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Черният дроб е един от най-важните органи на вътрешната секреция. Това е най-голямата жлеза, участваща в храносмилането. Освен това черният дроб служи като своеобразен „филтър“, изпомпвайки през себе си и пречиствайки 1,5 литра кръв всяка минута.

Нарушаването на целостта и функционирането на този орган води до неправилно функциониране на други телесни системи: отделителна, имунна и др. Ето защо е важно да се обърне внимание на най-малките симптоми, които могат да сигнализират за чернодробно заболяване.

ЗНАЦИ, ЧЕ ЧЕРНИЯТ ЧЕРНЕН БОЛЕН

Черният дроб обикновено не сигнализира веднага за наличие на патология, тъй като има малък брой нервни окончания и голям компенсаторен капацитет. Следователно в ранните стадии на заболяването често не наблюдаваме никакви симптоми или те просто приличат на влошаване на здравето, свързано например със стреса.

Следователно, според статистиката на СЗО, повечето пациенти с чернодробни проблеми научават за това случайно. С оглед на това се препоръчва редовен преглед от лекар, а ако е необходимо – и диагностика, за да се осигури здравето на черния дроб или да се открие болестта навреме.

Също така не си струва да отложите посещението при специалист, ако забележите поне няколко промени в тялото, описани по-долу.

Често симптомите на чернодробно заболяване са подобни на проявите на заболявания, характерни за други системи на тялото. Пример:

диспепсия (лошо храносмилане): лош апетит, гадене, тежест в страната след мазно хранене, метеоризъм;
неврастения: главоболие, слабост, депресивно настроение, раздразнителност;
психоневрологични разстройства: загуба на паметта, сънливост, неподходящо поведение, дезориентация във времето и пространството;
болка в десния хипохондриум;
треска.

Лекарите също така идентифицират пет симптома, които са най-често срещани при чернодробни заболявания.

ЖЪЛТЕНИЦА

Жълтеницата е най-важният симптом на чернодробно заболяване, което се появява поради увеличаване на количеството билирубин в серума – до 30 μmol / l. Това състояние показва намаляване на функционалната способност на черния дроб да свързва излишния жлъчен пигмент или нарушен жлъчен поток и, като следствие, екскрецията на конюгиран билирубин.

В зависимост от степента на концентрация на билирубин в кръвта, жълтеницата засяга различни тъкани на тялото, като ги оцветява от жълто до жълто-зелено. На първо място, има промяна в цвета на склерата – мембраната на очната ябълка и устната лигавица. Често жълтеница се проявява в назолабиалния триъгълник, челото и дланите.

ПИГМЕНТАЦИЯ, ПАЛИДНОСТ, СУХА КОЖА

В началните етапи на чернодробната цироза се наблюдават такива промени по кожата, които причиняват пигментация и бледност.

Пигментацията е свързана с натрупването на меланин в определени области на кожата и е характерна за лопатките и разтегателните повърхности. Възможен и противоположен симптом – депигментация.

Цирозата може да бъде показана и с бледо или сиво оцветяване на дланите или подмишниците.

Прекомерната сухота на кожата се наблюдава и при чернодробни заболявания, поради което се появяват пукнатини в ъглите на устата.

СЪДОВИ ЗВЕЗДИ

Появата на съдови звездички по тялото може да показва хепатит или цироза на черния дроб.

На врата, лицето, ръцете и раменете могат да се видят звездни ангиоми. По-рядко – върху лигавиците на носа, устата и фаринкса. „Паяците“ имат различен диаметър – от 1 до 10 мм.

НАРУШЕНИЯ НА ХРАНОСТАВАНЕТО

Черният дроб участва в различни системи на тялото, включително храносмилателната система. Следователно при заболявания като цироза и чернодробна недостатъчност има нарушение на храносмилателния тракт.

В резултат на това – появата на следните симптоми:

диспепсия;
гадене;
стомашен дискомфорт;
метеоризъм и др.

МИРИЗМА

Най-често това е сладка миризма, която се усеща, когато пациентите дишат или се потят.

Подобен симптом се проявява поради нарушен метаболизъм на аминокиселини и може да показва токсичен хепатит.

ОБЩИ СЪВЕТИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ЗДРАВЕТО НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

За да запазите черния си дроб здрав, следвайте прости общи правила.

Правило № 1: яжте правилно

Яжте плодове, зеленчуци, храни с високо съдържание на протеини, мазнини и фибри.

Правило № 2: Ограничете консумацията на алкохол

Тъй като черният дроб действа като филтър, той трябва непрекъснато да образува нови клетки, които помагат за пречистването му. А алкохолът е пречка.

Правило № 3: приемайте лекарства само по предписание на специалист

Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно приема на лекарства, особено тези, които могат да повлияят неблагоприятно на черния дроб.

Правило № 4: Избягвайте контакт с токсини

Използвайте препарати и домакински спрейове с повишено внимание.

Правило № 5:

За здравето на черния дроб е добре да се използват билки, защото те са:

  •  подпомагат нормалното функциониране на черния дроб;
  •  подобряват храносмилането;
  •  ускоряват метаболитните процеси в организма;
  •  подобряват секреторната функция на храносмилателната система.

Най-добрите асистенти ще бъдат:

  •  естрагон;
  •  мента;
  •  лайка;
  • жълт кантарион.

Грижи се за здравето си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *