Учени алармират: Задава се двойна епидемия с жертви по света

“Двойната епидемия може сериозно да усложни ситуацията в здравеопазването и да доведе до стотици хиляди жертви”, се казва в позицията на специалисти от Медицинската школа на Харвардския университет. А в какво точно се изразява т.нар. твиндемия и защо е заплаха за цялото човечество, вижте в следващия материал, публикуван в Би Би Си (BBC).

Западните учени прогнозират влошаване на епидемиологичната обстановка в целия свят заради нова инфекциозна заплаха, която те нарекоха „твиндемия” (от английската дума twins – двойна). За това съобщава медията, позовавайки се на позицията на специалисти от Медицинската школа на Харвардския университет.

 

Твиндемията е двойна епидемия. От една страна, острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ или грип), а от друга – коронавирусът. И когато поредната вълна на Ковид се насложи върху сезонното нахлуване на простудните заболявания, хората са заплашени от двоен удар върху здравето си, казват харвардските учени.

„Ние сме изправени пред заплахата от епидемия едновременно на два респираторни вируса, в резултат на което системата по здравеопазване лесно може да се окаже претоварена, неспособна да се справи с потоците болни хора”, казва проф. Даниъл Соломон от Медицинската школа на Харвардския университет. Твиндемията може да се прояви по цялото Северно полукълбо на планетата още тази година, смятат учените. Прогнозата е, че може да избухне през зимния период.

„Сезонът на простудните заболявания в Северното полукълбо обикновено започва с настъпването на първите студове и продължава почти половин година – някъде до средата на март”,  припомнят учените.

И посочват, че в рисковите зони попадат:

• децата, чийто имунитет още не е сформиран в достатъчна степен;

• хората в напреднала и преклонна възраст;

• хората, страдащи от хронични заболявания.

Експертите-епидемиолози смятат, че през 2020 г. сме съумели да избегнем твиндемията благодарение на безпрецедентните ограничителни мерки. Сега обаче, след частично снемане на антиковидните мерки, след протичане на живота в обичайното му русло, ще бъде неизбежно да ни съпровождат и да се възвръщат първичните инфекции.

„В развитите страни, където значителна част от населението вече се ваксинира против Ковид-19, властите отменят ограничителните мерки. Децата се връщат в училище, възрастните – в офисите, в производствата, в ресторантите. Затова не е изненада, че броят на грипните заболявания запълзя нагоре”, пише ВВС, цитирани от zdrave.to.

Освен това, учените отбелязват, че обществото недооценява опасността от сезонните грипни заболявания. И така, по думите на професор Дейвид Матюс от Школата по клетъчна и молекулярна медицина от Бристолския университет, ежегодно от сезонния грип и неговите усложнения в света умират около 650 хиляди души. Проф. Матюс добавя също така, че през тази зима се очаква значителен ръст на заболеваемостта от грип и респираторните вируси HRSV, поразяващи долните дихателни пътища.

Професорът по епидемиология на инфекциозните заболявания Йън Джонсън от Университетския колеж в Лондон и президент на Британската академия на медицинските науки, посочва още една потенциална опасност: известно е, че от година на година грипният вирус значително мутира. Понякога, например веднъж на 10 години, това води до появяване на нов, по-опасен щам. Така се случи през 2009 г., когато избухналото в Мексико огнище от свински грип прерасна в глобална епидемия.

Според мнението на някои учени, ако все пак се разрази твиндемия, няма да има необходимост от нов локдаун. Според Йън Джонсън, за борбата с грипа идеално подхождат вече познатите ни мерки: носене на маски, редовно и щателно измиване на ръцете, спазване на социална дистанция и най-важното – ваксинация.

Проф. Матюс е убеден, че е желателно всеки, който никога не се е ваксинирал против грип, да го направи точно тази година. За да защити максимално не само себе си, но и околните.

На фона на масовата ваксинация против коронавирус, западните учени провели също така специално изследване, за да изяснят може ли да се направи едновременно ваксина против коронавирус и грип.

„Отговорът е еднозначен – може дори в един и същи ден”, пише BBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.