Академик Петрунов: Какъв сертификат? Aнтитeлaта не пазят от KOВИД –

Aнтителата, които се създават в резултат на контакт с вируса, могат да бъдат два типа. Първият са антитела свидетели. Те показват, че сте били в контакт с COVID-19, но не предпазват от заразяване. Тези, които изпълняват важната функция, са вирус-неутрализиращите антитела. Това обясни имунологът Богдан Петрунов пред Нова телевизия.

Той категорично заяви, че наличието на антитела не е предпоставка за издаване на зелен сертификат.

 

По думите му не е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, защото това зависи от индивидуалната реактивност на имунната система. „Още когато получихме първите ваксини, ясно беше написано в характеристиките им, че те не предпазват от заразяване, а помагат да прекарате вируса по-леко.

Въпреки това, има малък процент хора – 8 на сто от човешката популация, които не реагират на антигенен стимул. Тоест, имунната система не реагира на ваксината“, обясни специалистът.

Според него вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година. Имунологът бе категоричен, че хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се ваксинират. По думите му бременните жени също могат спокойно да си поставят ваксина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.