Антителата са без значение, ако си прекарал вируса

Доцент Атанас Мангъров изрази мнение относно издаването на зелени сертификати след направен тест за антитела.

Инфекционистът категорично подчертава, че нивата на антителата са без значение, ако човек е прекарал вируса. Той е убеден, че преболедуването е най-добрата защита.

Ето какво написа той:

„Четиво за напреднали:

Наличието на антитела срещу Ковид в надпрагово ниво за теста, с който са изследвани е свидетелство за прекарана инфекция. Прекараната инфекция е почти пълна гаранция срещу повторно инфектиране, много по-сигурна от имунизацията.

Събраните данни показват, че има много случаи на инфектирани и заболели имунизирани и почти никакви на инфектирани и заболели преболедували.

Сами по себе си нивата на антителата са без значение и определянето на ниво, над което да се получава сертификат е лишено от смисъл. От значение за защитеността срещу Ковид не е нивото на антителата, а самият факт за прекарана Ковид инфекция, която предизвиква дълготраен и широкообхватен хуморален и клетъчен имунен отговор.

При Ковид ваксините очевидно клетъчен имунен отговор липсва, поради което създаваната от тях защита е краткотрайна и се налага поставяне на нови и нови дози.

Всеки ден се съобщава за новооткрити заразени ваксинирани, както и за починали ваксинирани. За заразени преболедували и починали преболедували не се съобщава.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.