Как обикновеното цвекло може да предотврати деменция и Алцхаймер

Доказано е, че цвеклото има противовъзпалителни свойства, понижава кръвното налягане и детоксикира тялото.

Различни проучвания показват, че намалява риска от сърдечна недостатъчност и инсулт. Поради високото си съдържание на естествени нитрати, цвеклото е полезно за мозъчната дейност.

Човешкото тяло превръща нитратите в азотен оксид, който засилва оксигенацията на кръвта и има благоприятен ефект върху кръвоносната и имунната система на човешкото тяло.

Азотният оксид е разтворим газ, който непрекъснато се произвежда в човешките клетки от аминокиселината L-аргинин. Там той поддържа ендотелните функции и защитава митохондриите.

Азотният оксид също служи като сигнална или преносителна молекула във всяка клетка на човешкото тяло. Много спортисти дори пият сок от червено цвекло, за да стимулират производството на азотен оксид в тялото.

Изследванията показват, че суровото цвекло може да увеличи издръжливостта по време на тренировка с до 16%, като същевременно поддържа повишени нива на азотен оксид в тялото.

Цвеклото може да предпази от болестта на Алцхаймер
Изследването беше представено на срещата на Американското химическо дружество в Ню Орлиънс тази година и резултатите показват, че цвеклото може да бъде силен играч в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

Счита се за най-сериозната и смъртоносна форма на деменция. Статията на Atlanta Journal гласи следното:

„Те първо проучиха възможната причина за заболяването. Преди това лекарите много точно посочиха, че бета-амилоидът може да наруши комуникацията между мозъчните клетки и невроните.

Този интерфериращ ефект възниква, когато амилоид бета се придържа към метали като мед или желязо. В резултат на това бета-амилоидните пептиди са неправилно свързани и агрегирани. В резултат на това причинява възпаление и окисляване.

Въз основа на това изследователите се фокусираха върху изследването на храни, за които е известно, че подобряват притока на кислород и когнитивната функция. Тези храни включват цвекло.

Този зеленчук съдържа съединение, наречено бетанин, което се свързва с метали. Това свойство може да предотврати неправилно пептидно свързване.

За да тестват своята хипотеза, учените измерват нивата на окисление на бета-амилоида на етапа, когато те са били смесени със сместа от бетанин. В резултат на това беше установено, че окисляването е намалено до 90% в проби, съдържащи вещества от червено цвекло.

По време на образуването на бета-амилоидни натрупвания се предизвиква мозъчно възпаление и невронно окисление. Изследователите смятат, че това окисляване причинява непоправими щети на мозъчните клетки.

Окислението е особено силно, когато амилоид бета се свързва с мед. В този експеримент окисляването се елиминира чрез добавяне на бетанин от червено цвекло към тестовата смес.

Според Дарал Коул Серата, който участва в експеримента, „невъзможно е да се заключи, че бетанинът спира напълно свързването на бета-амилоида“. Бетанинът обаче инхибира и ограничава окисляването.

Намаляването на окисляването може да предотврати до известна степен изместването на бета амилоида. И дори да забавите агрегацията на бета-амилоидните пептиди … “

Учените се надяват, че техните резултати ще доведат до разработването на по-ефективни лекарства срещу болестта на Алцхаймер. Нямаме причина обаче да чакаме. Знаем, че болестта на Алцхаймер е преди всичко заболяване, което очевидно е причинено от диета и начин на живот.

DCCerrato отбелязва, че това е важна информация, която хората могат да използват, за да променят и подобрят хранителните си навици и да намалят риска от развитие на болестта на Алцхаймер:

„Във момент, когато хората се опитват да наблюдават и изследват какво ядат и какво ядат…

тази информация е друг важен източник на данни, който могат да използват…

Червеното цвекло подобрява невропластичността

Едно проучване установи, че суровият сок от червено цвекло подобрява невропластичността, отчасти чрез увеличаване на притока на кръв и оксигенацията на тъканите.

Азотният оксид, благодарение на своите сигнални молекули, позволява на мозъчните клетки да комуникират по-добре помежду си. Важно е да се отбележи, че цвеклото подобрява оксигенацията на соматомоторната кора.

Това е частта от мозъка, която често е първата, засегната в ранните стадии на деменция.

И също така бяха проведени поредица от експерименти. Субектите пият сок от цвекло в комбинация с упражнения. В резултат на това кръвообращението и оксигенацията се подобряват.

Джак Рейески, професор по здравни науки и физически упражнения в университета Уейк Форест, Северна Каролина, е съавтор на изследването, каза:

„Азотният оксид… попада в части на тялото, които са хипоксични. Тоест тези, които се нуждаят от кислород. Мозъкът е центърът за снабдяване с кислород на тялото… както показахме в това кратко проучване… че в сравнение с упражненията, добавянето на сок към самото упражнение води до нивата на мозъчна свързаност, наблюдавани при млади възрастни.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.