Усещате ли, че падате насън или сякаш сте парализирани? Ето обяснението на 11 странни и объркващи усещания от сънищата: –


Всички искаме да спим спокойно през нощта и да си възвърнем енергията. Защото добрият сън е всичко, което искате след тежък ден.Лекарите също препоръчват това, защото качественият сън прочиства мозъка от токсини и ревитализира тялото.

Трудно е обаче да се намери човек, който поне веднъж не се е сблъсквал със странно и неприятно усещане по време на сън . Ето 11 странни и объркващи неща , които ни се случват насън :

сънна паралица

1. Сънна парализа

Как се проявява: човек се събужда посред нощ и не може да се движи. Освен това има халюцинаторни преживявания и усещане, че някой е в стаята. В миналото се е смятало, че нечисти сили или духове са замесени в такива ситуации.

Защо се появява: Нормално е мускулите ни да бъдат „парализирани“, докато спим, за да не правим движения в съня си. По време на сънна парализа нашите мускули се „изключват“, когато мозъкът все още не спи или вече се е събудил.

Приблизително 7% от населението е преживяло този вид парализа поне веднъж (факт). Казват, че това се случва по-често, ако спим по гръб.

2. Хипнотични халюцинации

Как се проявява: когато човек е на границата между будност и сън, той е в съзнание и вижда пред очите си образи, които не може да контролира. Те често са ужасяващи хора или фантастични същества.

Защо се появява: това е един от малкото видове халюцинации, които се случват на психично здрави хора. Обикновено се срещат при деца, а причината може да е, че не искат да спят.

Често такива халюцинации възникват поради стрес или просто при хора с добре развито въображение. Те могат да се появят и ако си лягате в алкохолно състояние.

хипнотични халюцинации

3. Говорене насън

Как се проявява: обикновено човек, който страда от сомнилоквия (говори насън) не го осъзнава. Това състояние е напълно безобидно от психологическа гледна точка. Единствено онзи, на когото това се случва, се страхува, че е казал насън нещо, което не трябва.

Защо възниква: сомнилоквията най-често се появява при мъже и деца (факт). Причината е стрес. Човешката психика иска да се противопостави на това, с което не е съгласна в действителност.

сън в съня

4. Сън в съня

Как се проявява: човек сънува, после се събужда, но необичайни неща продължават да му се случват. Оказва се, че той сънува, че се е събудил. Тази тема е застъпена във филма „Началото“. След това се оказа, че много хора са преживели подобни неща.

Защо се случва: Езотеоретиците смятат, че ако сте сънували подобно нещо, това означава, че имате предразположение към духовни практики. Но официалната наука не може да обясни защо това се случва.

5. Сомнибулизъм

Как се проявява: това е състояние, противоположно на парализата по време на сън – съзнанието спи, но мускулна парализа не настъпва. Хората могат да отидат, да почистят къщата или дори да напуснат къщата насън, което често е опасно. На сутринта тези хора не помнят нищо.

Защо възниква: Сомнибулизмът се среща при 4,6% -10,3% от хората, но най-често се среща при деца. Причините за него все още не са известни, както и методите за неговото лечение.

6. Синдром на „експлозия в главата“.

Как се проявява: човек се събужда от усещане за силна експлозия или тремор в главата. Понякога изглежда, че звукът е толкова силен, че може да бъде оглушителен. Може да бъде придружено от по-силно бръмчене или мигане. Това явление не е опасно, но предизвиква страх у хората; някои смятат, че са претърпели мозъчна травма.

Защо се появява: по някаква причина звукът от нервната дейност се чува в частите на мозъка, които са отговорни за обработката на звука. Понякога този синдром възниква поради безсъние или промяна на часовата зона по време на дълги полети.

сънна апнея

7. Сънна апнея

Как се проявява: сънна апнея или внезапно спиране на дишането по време на сън. Тогава човек се събужда. Качеството на съня е намалено, мозъкът не разполага с достатъчно кислород и е трудно да се заспи. По време на апнеята кръвното налягане се повишава, така че могат да възникнат проблеми със сърцето.

Какво я причинява: По време на сън мускулите на фаринкса се отпускат, което води до запушване на дихателните пътища при някои хора. Критичната група включва пълни хора, пушачи и възрастни хора. Между другото, свиренето на австралийски духов инструмент, наречен дигериду, помага при апнея.

8. Повтарящи се сънища

Как се проявява: със сигурност всички сме имали странни сънища с повтарящ се странен сюжет много пъти.

Защо се случва: Психолозите смятат, че с помощта на подобни сънища мозъкът се опитва да ни каже да обърнем внимание на събития, за които не сме наясно. Такива сънища ще се връщат, докато ситуацията не бъде разрешена.

падане от леглото

9. Падане в леглото

Как се проявява: понякога ни се струва, че нещо отгоре ни хвърля в леглото, разтърсваме се и се събуждаме. Това понякога се предшества от сън, в който летим или се спъваме и падаме – доста неприятно усещане.

Защо се появява: състоянието на сън донякъде напомня смъртта – сърдечната честота се забавя, дишането се забавя, мускулният тонус отслабва. Мозъкът е „уплашен“, възприема го като истинска смърт и проверява дали човек е жив, изпращайки импулс към мускулите.

10. Изход към астрала

Как се проявява: невропсихологичен феномен, когато човек се гледа отстрани, докато е в състояние между будност и сън. Мистици и окултисти вярват, че това е потвърждение, че душата съществува.

Защо се появява: това явление е много сложно за изследване. Учените знаят, че наистина има илюзия за напускане на тялото, но не разбират как и защо се случва това. Как да се справим с него също не е известно. Някои хора умишлено влизат в такова състояние, за да разширят границите на своето познание.

11. Внезапно сияние по време на сън – просветление

Как се проявява: понякога не можем да намерим решение на даден проблем дълго време и постоянно мислим за него. И тук в съня мозъкът ни дава решение, важно е само да го запомним.

Всички знаят примера на Дмитрий Менделеев, който толкова много се борил да създаде периодична таблица от елементи, а след това изведнъж я видял насън. Подобно нещо се случва и с химика Кекуле, който видял формулата на бензол насън.

Защо се случва: понякога нашето подсъзнание знае отговора, но той все още не е достигнал до съзнанието. Тогава, когато спим, това се явява като сияние, като просветление. Понякога дори един сън ни носи неочаквани, приятни подаръци.