2 подправки и ще имате реколта като за цяло село, ще се чудите какво да правите с толкова домати


Вкуса и качеството на доматите зависят от съотношението между захари и киселини. Колкото по-малко киселини и повече захари съдържат, толкова по-вкусни са те.

Повечето киселини се намират в сока около семената им, следователно, най-вкусните домати са най-плътните и с най-малко семена. Ето и кои са тайните за отглеждане на добра реколта от домати в домашни условия.

Много светлина – засадете доматите там, където ще получават доста светлина и където са защитени от студени ветрове.

Правилното поливане – влажността на почвата при доматите трябва да бъде висока. За най-добри резултати може да не ги поливате толкова често, но изобилно. Преполиването не е желателно – излишната влага ще доведе до воднисти домати.

Топла вода – избягвайте поливането със студена вода, най-вече когато температурата на въздуха е много висока. Използвайте престояла на слънце вода, като в нея може да добавите малко естествена тор (компост).

Сол и пепел – за „сладост“ опитните градинари препоръчват плодните растения да се подхранят с малко сол и пепел (1 супена лъжица сол и 1 чаена чаша пепел на 10 литра вода). Изсипете само 1/2 литър от този разтвор под всяко растение. За същата цел може да използвате и малко морска вода.

Пълно узряване – доматите е необходимо да узреят неоткъснати. Колкото по-дълго време са на растението, толкова повече хранителни вещества получават от него. Затова ги изчакайте да узреят напълно, преди да ги откъснете.