16 -те най -лоши неща, които можете да причините на косата си и тотално да я прецакате(снимки)


Всеки иска да има красива, здрава и лъскава коса. Въпреки че основният начин за постигане на тази цел е добре балансирана диета и добра грижа за косата, ние искаме да ви покажем няколко неща, които може да правите неправилно, без дори да знаете за това. По -добре избягвайте нещата в този списък, за да поддържате косата си здрава.

 

1. Изчакване твърде дълго за подстригването й

Ако имате накъсана или накъдрена коса, ако изглежда разхвърляна и вече няма форма, ако косата ви се заплита лесно или има много единични възли – вероятно сте закъснели за срещата с фризьора, особено ако искате да имате дълга коса . Вашите коси ще бъдат по -дълги, ако ги подрязвате редовно; не защото косата ви ще расте по -бързо, а защото краищата няма да се цепят и чупят.

Решение: Посещавайте редовно фризьора.

 

2.боядисвате се сами

 

Направи си сам може да бъде удобна практика в много случаи, но боядисването на косата не е едно от тях, освен ако не сте професионален фризьор или поне знаете точно какво правите. Най -вероятно така или иначе ще отидете в салон, но ще бъде много по -трудно и по -скъпо да поправите всичко, което сте направили. Просто оставете професионалистите да се справят с това от самото начало.

Решение: боядисвайтесе при фризьор.

 

3. Разресване или оформяне на мокра коса

Когато косата ви е мокра, тя е много деликатна и по -податлива на начупване. Можете да експериментирате малко, за да го проверите следващия път, когато миете косата си. Изберете един (само един, не искаме да оплешивявате) и се опитайте да го скъсате. Ще откриете, че се чупи много по -лесно в сравнение със сухата коса . Четката прави същото, но вместо една коса чупи стотици.

Топлината от горещи инструменти (маша или преса) кара водата да се изпарява интензивно и, както всички научаваме в училище, водата се разширява с изпарение , разчупвайки косата ви. Освен това използването на горещи инструменти просто ще изпържи косата ви, за да завърши увреждането.

Решение: оставете да изсъхне преди ресане и оформяне, като се препоръчва и използването на някои продукти за топлозащита.

 

4. Използване на мръсни четки

Когато разресвате косата си, много мъртви частици от кожата попадат върху четката ви, дори ако не можете да я видите. Мъртвата кожа е идеалната среда за отглеждане на бактерии , всякакви. Освен че е просто отвратително, може да се пренесе обратно в скалпа ви, ако не миете редовно четките за коса.

Решение: измийте четките или поставете кърпа върху четката, преди да срешете косата си. Изхвърлете кърпичката след сресване, като оставите самата четка чиста.

 

5. Измиване на косата твърде често и с много гореща вода

Жлезите в скалпа ни произвеждат естествени масла, които са от съществено значение за здравите къдрици, а горещата вода може да ги премахне, правейки косата ви суха и чуплива. Прекомерното измиване в крайна сметка ще направи същото. Фризьорите препоръчват да миете косата си два пъти седмично или три пъти, ако имате много мазна коса.

Решение: не мийте косата си всеки ден и използвайте само топла вода.

 

6. Не използвайте балсам или го използвате вместо шампоани

Шампоаните и балсами са напълно различни продукти, които се използват за различни цели и не могат да се заменят един друг. Шампоаните почистват, балсами овлажняват.

Ето едно просто сравнение: Вашата кола се нуждае както от бензин, така и от масло, а не само от едното или другото. Това са два различни продукта и колата ви няма да оцени, ако наливате бензин там, където трябва да бъде маслото. Същото е и с косата ви: ако използвате балсам вместо шампоан или изобщо не го използвате, скалпът ви няма да каже „Благодаря“. Въпреки че щетите няма да бъдат толкова скъпи в сравнение с колата … вероятно.

Решение: използвайте и двете, първо шампоан, след това балсам.

 

7. Не променяте продуктите за коса, когато косата се е променила

Днес на пазара има много различни продукти – за тънка, груба, боядисана, увредена коса и много други. Те имат малко различни съставки в зависимост от целта. Ако косата ви се е променила, продуктите също трябва да се променят.

Нека отново направим сравнение на автомобила. Всички знаем, че не трябва да слагате бензин в дизелов 4WD. Така че защо бихте използвали шампоан за мазна коса, ако имате  сухи кичури?

Решение: време е за пазаруване.

 

8. Решите косата си твърде често и го правите от корените

Ако разресвате косата си от корените, в крайна сметка създавате масивен възел и откъсвате много коса. Това също отслабва корените. Прекаляването с четка причинява подобни щети. Най -общо казано, не поправяйте, ако не е счупено; с други думи, не четкайте, ако не е необходимо.

Решение: винаги започнете да четкате косата си от краищата и да си проправите път към корените, като разплитате възлите по пътя (и не прекалявайте).

 

9. Да имаш стегната прическа твърде често

Ако връзвате косата си много здраво много често, в крайна сметка това може да я повреди, защото буквално издърпате косата от корените й. Ако опашката е предпочитаният от вас стил, избягвайте връзките за коса с метални части или превключвайте височината на опашката всеки ден, като редувате дни „нагоре“ и „надолу“.

Решение: връзвайте косата си от време на време, но не всеки ден.

 

10. Твърде много слънце

Обикновено, ако планираме да прекарваме дълго време на открито, не забравяме да използваме слънцезащитни продукти, но често забравяме да защитим косата. От много излагане на слънце вреди не само кожата, а и на косата ви. Ако косата ви е силно обезцветена, изглежда и се чувства суха и има много разцепени краища, тогава UV радиацията вероятно е отговорна за това.

Решение: носете шапка или шал.

Вероятно не споменахме някои трикове. Ако искате да споделите любимия си, силно ви препоръчваме да го направите в коментарите!