Гениален метод за размножаване на мушкато – ще имате толкова много цветя, че ще украсите цялата къща!


Мушкатото е едно от най-красивите саксийни цветя, които красят прозорците ни от май до есента. Вече дойде времето да „събудим“ подобаващо забравените на междуетажната площадка мушката.

цъфнало мушкато

Този път ще разкрием уникален метод как да размножите мушкато от клонка по много лесен начин. Този метод е по-безопасен и по-бърз от обикновения – засаждане на клонки директно в почвата.

Има метод за размножаване на рози с помощта на картофи, но много от читателите, опитали този метод, коментират, че вместо рози са получили млади картофи. Няма как да сбъркате с техниката, която ще ви представим, защото като субстрат за покълване на мушкатото се използва обикновен банан.

мушкато в банан

Бананът е един от най-хранителните плодове, затова се препоръчва да не се изхвърлят корите в кошчето, а да се заравят в почвата. По този начин растенията ще получат приятно количество хранителни вещества, които ще помогнат за правилния им растеж и развитие.

Ето какво ви трябва, за да приложите този метод:

  • банан
  • прясно подрязани клонки от мушкато
  • голяма пластмасова бутилка

Първо изберете здрави и силни клонки, от които трябва да се отстранят долните листа.

мушкато за разсад

Оставете само 2-3 листенца от клонката заедно с върха, който трябва да е невредим. С остър нож отрежете клонката отдолу, но под кос ъгъл.

След това вземете един банан и го нарежете на парчета с дебелина около 2-3 см. След това набодете по една подготвена клонка във всяко колело. Напълнете саксията с подходяща основа, направете дупки и засадете в тях кръгчетата банани с клонките.

нарязан банан

колелца банан

вкореняване мушкато в банан

След засаждането отрежете горната част на пластмасовата бутилка. Покрийте саксията, за да предпазите клонките и да създадете един вид „оранжерия“. След около 90 дни ще можете да се радвате на нови буйни храсти, които ще ви зарадват с цветовете си.

мушкато под бутилка