Белите топчета по клепача се появяват ненадейно и са много упорити: Защо се образуват и опасни ли са за здравето


Ако и на вас ви се е случвало да видите подобни бели образувания по клепачите си, не изпадайте в паника! Тези мастни образувания се появяват неочаквано и значително могат да затормозят ежедневието ни. Такъв дефект във външния вид се забелязва с невъоръжено око и е почти невъзможно да се прикрие.
Изобщо не е лесно да се отървете от тези малки бели туморчета върху нежната кожа на клепача – при невнимателното им отстраняване съществува риск от инфекции и белези. За да се премахнат ефективно и без последствия, трябва да се консултирате с лекар.
Има народни средства, но с тях трябва да бъдете изключително внимателни. Нека първо разберем какво означават мастните образувания на клепачите.

ПРИРОДА НА ПРОБЛЕМА
Т.нар.липоми представляват всъщност малки доброкачествени образувания (тумори), натрупване на клетки от мастна тъкан, което се появява в организма по време на метаболитни нарушения . Образуванието не се развива или разпространява с времето.
На различни места се появяват малки бели топчета, като едно от местата може да е областта около окото. Аномалията, възникнала в една от най-деликатните зони на човешкото тяло, не боли и не се усеща. Няма сърбеж или други симптоми, които да предизвикат безпокойство. В най-лошия случай и атипични форми, заболяването може да повлияе неблагоприятно на зрението и да предизвика потрепване на клепача.

От друга страна, липомите около очите изглеждат доста грозно. Ето защо засегнатите пациенти на първо място се обръщат към фармацевти и козметици.
ЗАЩО?
Звучи нелогично липомите да се появяват върху клепача, защото на това място няма мазнини. Оказва се, че малките кръгли образувания могат да се появят навсякъде – на шията, лицето, главата – защото, по същество, болестта се свежда до разпространението на неделими мастни клетки в тялото.
Те се отлагат на групи и се „заселват“ под кожата на избраното място, причинявайки преди всичко дискомфорт от външния им вид.

Как да премахнем липомите под очите, имайки предвид факта, че кожата в тази област е много чувствителна?
Доброкачествените образувания се появяват по-често в горния клепач, отколкото в долния, а това е още по-нежна зона. Кои са основните фактори, влияещи върху формирането на липомите?
Основните причинители на мастните образувания:
Най-честата причина за липома е метаболитно нарушение в организма, водещо до натрупване на мастна тъкан;
При липса на вътрешни проблеми с метаболизма, генетичното унаследяване може да играе отрицателна роля при образуването на тумори;
Нарушение на хормоналния фон може да причини патология в работата на отделните органи и системи на човек;

Нарушения във функционирането на кръвоносната система могат да доведат до проблеми с отделянето на продуктите от разлагането и мастните клетки и в резултат на това образуването на липоми;
Много често срещана причина за появата на мастни образувания около очите е преяждане (когато се ядат нездравословни храни в големи количества, мастните клетки нямат време да се разрушат, а излишъкът им с голяма скорост се натрупва в тялото).
Преди да предпише лечение, опитният лекар ще се опита да разбере какви фактори влияят преди всичко на появата на доброкачествените тумори. Необходимо е да се елиминира основната причина за болестта и само след това да се коригира този козметичен дефект.

Може да ви бъдат назначени различни тестове и анализи. Ще загубите време, но това ще ви позволи да извършите комплексно лечение и да предотвратите образуването на нови липоми по тялото. В противен случай очаквайте проблемът да се върне в бъдеще.
ЛЕЧЕНИЕ В КЛИНИЧНИ УСЛОВИЯ
Ако образуванието около окото е голямо или бързо нараства по размер, има болезнени усещания в областта на липомата или нарушение във функцията на някои органи, определено се препоръчва туморът да бъде хирургично отстранен в медицинско заведение или специализирана козметична клиника.
Препоръчително е да не изчаквате да нарастнат, преди да действате, тъй като липомите с размер от три сантиметра или повече се лекуват изцяло чрез операция чрез използване на анестезия.

След процедурата могат да останат малки белези, които няма да загрозят лицето ви. Има доста широка гама от услуги, които осигуряват модерните клиники.
лазерна терапия;
електрокоагулация;
механичен пилинг на кожата;
химическо чистене;
инжекция
Един от най-добрите начини да се отървете от липома е лазерната терапия. Ако нямате нарушения в кръвообращението, изберете този метод на лечение – и няма да имате белези по лицето си. Самата процедура е най-сигурната от всички изброени по-горе.

СРЕДСТВА НА НАРОДНАТА МЕДИЦИНА
Съществуват няколко разпространени средства от народната медицина, които обещават добри резултати, като например мехлем от чесън или маска от лук.
Но ние ви препоръчваме да не правите експерименти с кожата си, особено на такова деликатно място, а директно да се обърнете към специалист!
Не забравяйте, че изстискването, рязането или пробиването на липомите са забранени. Такива действия могат да доведат до образуване на белези, инфекции в организма, анормален растеж на тумора до големи размери.
Ранното откриване и адекватното лечение на мастните топчета на клепачите ще отстранят проблема завинаги.
Източник: За Жената

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *