Колко пъти се поливат КАРТОФИТЕ? На всеки градинар трябва да му е известно!


Картофите са едни от най-често отглежданите зеленчуци. Те не се нуждаят от особено много грижи и затова повечето хора, които имат градина, не пропускат възможност да ги засадят.

Разбира се, както всяко едно растение, така и картофите, си имат своите тънкости, които е добре да са ви известни, ако искате накрая реколтата да надмине всичките ви очаквания.

В днешната статия ще споделим с вас колко пъти на ден е желателно да се поливат зеленчуците. Някои хора твърдят, че картофите не бива да се поливат. Това обаче не е истина. Ако имате възможност за поливане, не го пренебрегвайте.

Достатъчно е да поливате този зеленчук до 3 пъти в годината. Запомнете, че ако по време на периода на цъфтеж и образуване на грудки е прекалено сухо, едно поливане може значително да увеличи реколтата.

Освен поливанията, трябва да се замислите и за подхранването на картофите. Три наторявания са напълно достатъчни, когато става въпрос за този зеленчук.

Ето кога да подхраните картофите:

• През вегетационния период;

Това задължително трябва да се направи най-вече при онези растения, на които стъблата са прекалено слаби и тънки. Използването на зелена тор ще подпомогне развитието на картофите и ще засили активния растеж на стъблата.

 

• За стимулиране цъфтежа на картофите;

Това се прави в периода на цъфтеж на растенията. В този случай може съвсем спокойно да заложите на дървесна пепел, която да смесите с няколко лъжици калиев сулфат.

• За ускоряване образуването на грудки.

Това е третото подхранване, което не трябва да пренебрегвате. Ако искате накрая да събирате реколтата в чували и мазето ви да е отрупано с вкусния и хранителен зеленчук, направете го. Съществуват много рецепти за натурално подхранване на картофи. Доверете им се.