Не изхвърляйте дръжките на черешите – дори не предполагате колко са полезни за здравето


Изхвърлянето на дръжките на черешите определено не е добра идея. Едва ли предполагате, че те както и плодовете, са полезни за здравето.

Ползи за здравето от дръжките на черешите

1. Пречистват тялото от токсини

Стъблата на черешите помагат за премахване на токсините от тялото. Количеството антиоксиданти, присъстващи в тях, пречистват идеално организма.

2. Предпазват от камъни в бъбреците

Черешовите дръжки притежават противовъзпалително свойство. Те пречистват бъбреците и предотвратява образуването на камъни в тях.

3. Полезни са при подагра

Стъблата на черешите са много полезни за лечение на подагра и ревматизъм. Тези заболявания отслабват ставите и причиняват силна болка. Противовъзпалителните вещества в дръжките на черешите, заедно с флавоноидите в тях, укрепват ставите, сухожилията и мускулите.

4. Намаляват холестерола

Пиенето на 1 или 2 чаши чай от черешови стебла всеки ден понижава нивото на холестерола.

5. Действат като болкоуспокояващо лекарство

Консумацията на череши или чай от черешови дръжки укрепва нервите и има успокояващ ефект.

6. Предотвратяват появата на отоци

Отокът във всяка част на тялото се лекува успешно с чай от черешови дръжки. Този лек облекчава и подуването по време на менструация.

7. Насърчават загубата на тегло

Антиоксидантите, противовъзпалителните вещества и флавоноидите, присъстващи в черешовото стъбло, помагат за намаляване на теглото. Те премахват не само токсините, но и мазнините от тялото.

8. Лекуват инфекции на пикочните пътища

Честото уриниране, болка по време на уриниране и кървене в тежки случаи, са чести симптоми на уринарна инфекция. Антисептичните свойства на черешовите стъбла лекуват и това заболяване.

Как да консумираме дръжките на черешите?

Изсушете ги на слънце и съхранявайте в херметичен контейнер. Можете да ги смелите прах или да ги съхранявате цели.

Сварете чаша вода и добавете 1 чаена лъжичка този прах или няколко дръжки. Добавете щипка канела и запарете течността за 5-6 минути. Прецедете и консумирайте чая горещ. Тази напитка има приятен плодов вкус и мирис.

Суровите дръжки може да се добавят към салатите или ястията, които приготвяте.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист!