Най-ефективният капан за мухи и комари се прави само с бутилка

Обикновените лепящи капани за мухи и комари не са добро решение за дома, тъй като от тях все пак могат да паднат насекоми при по-силно разклащане или смачкване. Самите капани имат силно отблъскващ вид и освен това, по тях могат да залепнат не само комари и мухи, но и любопитни детски пръстчета. От друга страна убиването на насекомите с палка е крайно непрепоръчително заради опасността от зараза при разкъсването им при удара.

Затова вижте как сами може да си направите безвреден капан за вредителите, който може да поставите както в дома си, така и да вземете с вас на къмпинг.

За целта се нуждаете от:

пластмасова бутилка

1 чаена чаша вода

1/2 чаена чаша кафява захар

1 пакетче суха мая за хляб (7-12 грама)

Сложете водата да заври и разтворете захарта в нея, така че да получите захарен сироп, който да изсипете в бутилката. Изрежете гърлото на шишето, така че след като го обърнете на обратно, да не достига нивото на сиропа в него. Добавете маята и разбъркайте. По желание може да покриете страничната повърхност на капана с подходящ картон или хартия, така че да го декорирате в стила на помещението.

От сладкия разтвор започва да се отделя недоловима за нас миризма на захар и въглероден диоксид, които обаче привличат силно хапещите насекоми. Така те се улавят в капана и след време можем да ги изхвърлим, без дори да се докосваме до тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.