5 безотказни начина за отпушване на канали и мивка – изберете кой Ви е най-удобен


Отпушване на канали и мивка със сода за хляб и оцет

Малките запушвания могат да бъдат премахнати със смес от сода за хляб и оцет. Процедурата за почистване се извършва, както следва:

– ½ пакет сода бикарбонат се изсипва в канала на кухненската мивка.

– След това изсипете в мивката 1 с.л. оцет и плътно запушете канала с парцал. Това трябва да се направи, защото содата, реагирайки с оцет, започва активно да образува въздушни мехурчета. Именно те разграждат мазнините и частиците мръсотия, измивайки ги от вътрешната повърхност на тръбите.

– След 20-30 минути водата се пуска. След още 2-3 минути цялата мръсотия и сода ще бъдат отмити.

Отпушване на канали и мивка с готварска сол

Готварската сол е в състояние да премахне запушванията и миризмата от мивката в кухнята, без да се комбинира с друго вещество или течност. Процедурата за това е малко по-различна от предишния метод:

– Солта се изсипва в канала на мивката.

– След 20-30 минути горещата вода се източва в мивката.

– След това отново се изсипва сол в канализацията. След половин час тръбата се измива отново.

Обикновено са достатъчни 2-3 измивания, за да се премахнат запушванията и миризмите от мивката. Дори ако това не помогне за премахване на миризмата от канализацията, можете да използвате смес от сода за хляб или сода за пране и сол. Тази комбинация също е чудесна за предотвратяване на запушвания в кухнята.

Процедурата за почистване на мивката е подобна на описаната. Содата и солта, за да се премахне миризмата от мивката, се комбинират в равни пропорции.

Отпушване с лимонена киселина 

Лимонената киселина е друг лесен начин за премахване на миризмата от мивката, ако нямате препарат за почистване на тръби под ръка. Изчистете блокирането по следния начин:

– Една опаковка лимонена киселина се изсипва в канала на мивката и се изчаква известно време.

– След 10-15 минути залейте мивката с вряла вода. Комбинацията от гореща вода и лимонена киселина предизвиква химическа реакция с интензивно газообразуване. Многобройните въздушни мехурчета ефективно разрушават слоя мръсотия и премахват запушванията.

– След известно време водата отново се източва в мивката, за да се отмие останалата лимонена киселина.

Отпушване със суха горчица 

Много домакини твърдят, че сухата горчица може да се използва и за премахване на миризмата от мивката в кухнята, но този метод се използва с голямо внимание. Факт е, че горчица на прах не се препоръчва за употреба в случай на запушени пластмасови тръби.

Ако тръбите в къщата са метални, тогава можете да прибягвате до следната схема за почистване на мивката:

– В канала на мивката се изсипват 3-4 с.л. горчица на прах.

– Половин час по-късно гореща вода се излива в мивката.

– След известно време дренажът се измива втори път, за да се отстранят остатъците от горчица и окончателно да се премахне неприятната миризма от мивката.

Методи за механично почистване

Преди започване на процедурите по почистване е необходимо да се провери вътрешната водоснабдителна и канализационна система за правилното монтиране на сифона и всички връзки. Ако се открият течове, ги запечатайте със специални уплътнители. Ако гофрираният сифон е променил формата си или е разтегнат, тогава е необходимо да го фиксирате здраво с лента или подходящи други части.

Първо се премахва запушването на сифона с бутало – това е най-простото устройство, което създава вакуум. Помага в трудни ситуации.

Ако вашият сифон е с колба за събиране на утайки, тогава трябва да разглобите устройството, да премахнете остатъците, да промиете и да сглобите отново.