Я каква баба: Таксувам семейството си за коледната вечеря-Дори моите 3-годишни внуци-Вижте трапезата!


Всеки има свои семейни традиции, които се появяват по време на празника, но тази майка го довежда до крайност.

63-годишната Каролайн Дъдридж таксува всички за коледната вечеря – включително малките си внуци.

Майката на пет деца и бабата на шест внуци таксува храната на възрастните до 18 долара, нейните 12-годишни и трима 9-годишни внуци трябва да спечелят около 6 долара, а двамата й 3-годишни внуци са таксувани $3. Тя таксува възрастните жени по-малко, защото имат семейства и работят на непълен работен ден.

63-годишната Каролайн Дъдридж таксува всички за коледната вечеря – включително малките си внуци.

„Влизам в банковата си сметка и проверявам кой е платил коледната си вечеря през ноември“, каза тя пред Sun за годишната си традиция. „След като моето „палаво и хубаво“ преброяване е направено, обикалям бързо, преследвайки моите „просрочени вложители“ и им напомням да спазят датата си на плащане на 1 декември.“

Вдовицата и пенсионерка казва, че петте й възрастни деца – на 37, 34, 32, 29 и 24 години – всички са свикнали да получават телефонно обаждане за напомняне.

„Знам, че някои ще стенат и ще получавам извинения като „заплатата ми не е влязла“ или „банковата ми сметка е замразена“ и „мога ли да я оставя още една седмица?“ Но в крайна сметка ще получа пари от тях за храната“, каза Дъдридж.

Тези, които не плащат, остават непоканени на вечерята на семейство Дъдридж.

Дъдридж започна да таксува коледната вечеря през 2016 г. и оттогава стана част от традициите на семейството – преките роднини вече са свикнали с това.

„Някои хора може да си помислят, че е грубо да се наложи такса върху храната за деца, но това е важен житейски урок. По-големите внуци обичат да се опитват и да ми предлагат помощ, за да спечеля част от парите си обратно и аз се възхищавам на това“, каза тя.

Дъдридж каза, че прекарва „десетки часове“ в обикаляне на хранителни магазини за най-евтините и най-добри оферти, особено на фона на рязкото покачване на цените на хранителните стоки тази година.

„Всяка седмица бюджетът ми за храна купува все по-малко и по-малко, така че трябва да бъда тактичен при купуването на съставките, за да направя вечерята за моите 12 гости“, каза Дъдридж, която получава около 1200 долара на месец като пенсия на вдовец.

Съпругът й почива през 2015 г., намалявайки преходния й доход наполовина.

„Като много майки и баби, които винаги приготвят коледна вечеря, не можех да поема разходите за закупуване на всички подаръци и плащане на цялото хранене. Притеснявах се, че ще прекарам Нова година в изплащане на всичко отново“, споделя Дъдридж.

За да помогне с коледната вечеря, тя казва на децата си, че започва „Коледен буркан с котенца“, като помоли двете си момчета да влагат около 2 долара на седмица, а дъщерите около 1 долар на седмица – но беше трудно да накара децата си да го направя.

„Някои седмици всички плащаха, а други седмици някои от децата забравяха или нямаха дребни. В крайна сметка някои от възрастните ми деца плащаха повече, а други не толкова. Винаги е имало караници“, каза тя.

В крайна сметка Дъдридж се отърва от буркана и вместо това въведе определена цена, за да я направи справедлива. Но цената включва персонализирани ястия, тъй като всеки има думата в менюто. Вечерята обикновено включва вино, безалкохолни напитки, пудинг, коледни бисквити, ядки и сирене, както и традиционната украса на масата.

Всички деца и внуци също получават работа, когато става въпрос за сервиране на храната.

„Планът ми поне рационализира вечерята и гарантира, че всеки има думата и помага и никой не е изправен пред проблеми с парите след Коледа“, добави тя.

Ако гостите на вечерята не платят навреме, те просто остават непоканени.

„Знам, че много хора ще критикуват „плащането“ за коледната трапеза, но не се притеснявам“, признава тя. „Това не е обир, просто има смисъл в бюджетирането и справедливо разпределяне на разходите между всички на масата.“

Таксата покрива празника на семейството, както и тока.

„Очакването един човек да плати за цялото хранене и да го приготви, да почисти, да използва отоплението и електричеството е твърде много. Сумата, която таксувам за вечеря, включва и електричество. За мен това е …

 

това е единственият начин,” казва Дъдридж.

Докато бабата наистина обича Коледа, тя намира цената и „драмата“ на празника за „изтощителни“ – и й се иска това да се случва само два пъти на десетилетие.

„Никой не иска да бъде затрупан с дългове и е несправедливо да се очаква един човек да плати и да приготви цялата трапеза“, каза тя. „Знам, че някои майки се чувстват виновни, ако не направят всичко и не осигурят огромно количество храна, без никой да плаща, но аз съм практична“, каза Дъдридж.

„Обичам радостта от Коледа и цялото семейство заедно, но сега стана толкова комерсиално. Хората се претоварват и това е прекалено. Приятна семейна вечеря и подарък, направен с любов, е всичко, от което се нуждая“, продължи тя.

Какво мислите? Публикувайте коментар!

Дъдридж не е единствената, която кара семейството си да плаща за домашно приготвена празнична трапеза.

Според Sun 58% от анкетираните читатели всъщност са съгласни със заплщаането на храната. Онези, които са против идеята, си поделят разликата с по 21%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *