Този симтом показва, че сте прекарали тих инфаркт


Почти не можем да повярваме, но според американски изследвания почти половината от всички сърдечни удари се случват незабелязано. Когато някой не забележи, че получава сърдечен удар, това се нарича тих инфаркт. След като получите тих инфаркт, има три пъти по-голяма вероятност да умрете от сърдечна недостатъчност или други здравословни проблеми. Така че, въпреки че едва ли го забелязвате, определено е опасно! Това са сигналите, които ще ви помогнат да разпознаете тихия инфаркт.

 

Важно е да можете да разпознаете тих сърдечен удар.

Тих инфаркт

Звучи невъобразимо, но е възможно да не забележите инфаркт, когато имате такъв. Може би се чувствате малко по-уморени от обикновено или изпитвате сърцебиене или прекомерно изпотяване – но това може да са и симптоми на нещо съвсем различно, разбира се. Например, това също са много чести симптоми на менопаузата. Поради това много жени, както и лекари, няма да помислят веднага за сърдечно заболяване в тези случаи.

 

По-висок риск

След тих сърдечен удар, който се случва по-често при жените, отколкото при мъжете, рискът от смърт от сърдечна недостатъчност или допълнителни усложнения е много по-висок. Това показа американско проучване, публикувано в списанието Circulation, свързано с Американската кардиологична асоциация.

Отидете на следващата страница, за да прочетете повече за тихите сърдечни удари и как да ги разпознаете.

 

Как да разберете дали сте имали тих инфаркт?

Това е трудно, защото не го правите. Само ЕКГ може да покаже дали някога сте имали инфаркт. Ето защо гинеколозите съветват жените над 50 години да проверяват холестерола, кръвното налягане и кръвната захар на всеки няколко години. След менопаузата тялото ви произвежда все по-малко от естрогенния хормон. По-малко естроген се равнява на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт.

 

Симптоми

Най-честият симптом на инфаркт е усещане за натиск или стягане в гърдите, което:

може да премине към горната част на ръцете, врата, гърба, челюстта и стомаха

продължава повече от пет минути, дори в покой

може да върви ръка за ръка с изпотяване, повръщане или гадене

 

Следните симптоми също са чести:

Болка в (горната) част на корема, челюстта, гърба или врата

Болка между лопатките

Недостиг на въздух

Силна умора

Замаяност или световъртеж

Чувство на безпокойство, безпокойство, учестено дишане

Гадене или повръщане

 

Съвети

Тъй като жените често имат неясни симптоми, важно е да уведомите Вашия лекар веднага щом подозирате, че нещо не е наред. Освен това можете да се опитате да предотвратите сърдечни проблеми, като спортувате редовно и се храните здравословно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *