Сашко отново в гората


Сашко от Перник се върна в гората! Детето отново е сред природата, но този път в тотално различна местност, научи ексклузивно „България Днес“.

„Не искаме да се връщаме на същите места! Имам лоши спомени и не искам отново да ходим там. Не искам да боря страха така.

Вече не ми харесва да ходя там, където се загуби Сашко, и няма да се върнем отново“, категоричен е бащата на момчето – Александър Цветанов, пред вестника.

Повод за изказването му е снимка, която таткото публикува в интернет. На нея се вижда как малкият Сашко отново е в гориста местност и мнозина решиха, че това е именно мястото, на което детето се изгуби миналата година.

Днес се навършват точно два месеца от изчезването на 12-годишното момче. На 11 ноември 2022 г. в местността над Профилакториума над Перник Сашко е на обичайната разходка с бащата си. Таткото паркира автомобила си на отбивка. Губи сина си за секунди от очи и момчето изчезва. Подаден е сигнал и в полицията незабавно е сформиран оперативен щаб. Започва издирването на Александър, който е аутист. Заболяването засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. Симптомите включват нарушаване на социалната интеракция, комуникационните и говорните умения. Още същата вечер към злокобното място се отправят стотици хора. Следващите дни и нощи околностите на Перник са обходени от хиляди полицаи, специалисти и доброволци. Търси се по вода и по въздух. Историята на Сашко доведе до най-мащабната издирвателна акция, обединила хиляди у нас. В крайна сметка момчето бе намерено да скита само в гората близо до мястото, където изчезна.

„За щастие, Сашко вече е добре. Надяваме се всичко лошо да остане в миналата година“, допълва днес бащата, докато чака пред училището на сина си, за да го вземе след часовете.

Детето има прекалено много енергия, която трябва да бъде изразходена. Най-добрият начин това да се случи за семейството е чрез разходки. Бащата на Сашко е категоричен, че не искат да се връщат на мястото, на което синът му се изгуби и успя да оцелее напълно сам 9 дни. Затова е намерил алтернативен маршрут.

„Разхождаме се към един затворен комплекс извън Перник, близо до село Кладница. Гледката е страхотна! Виждат се Витоша и село Рударци“, обяснява Цветанов.

Освен разходките сред природата Александър често води сина си на спа. Последно двамата релаксират в хубав хотел в село Баня, край Банско.

„По време на тези почивки с изненада видях, че на Сашко много му харесва да плува. Зарадвах се, защото по този начин изразходва енергия. Все пак една разходка отнема часове ходене, за да се измори. А плуването го изтощава доста по-бързо. Затова реших да му наема личен треньор по плуване в София“, споделя още родителят.

Момчето вече влиза в нормалния си ритъм на живот. Баща му разказва още, че е записал Сашко и на езда, но интересът на детето бързо е спаднал, тъй като, седейки върху коня, не изразходва енергия. От вчера Сашко посещава и музикален терапевт.

„Забелязах, че припява на някои песнички. Жената каза, че това може да му помогне с говора. Иначе и на катерене ходи, но изкачва половината стена и не смее повече нагоре. Според треньорите това е добре, тъй като показва, че има чувство за съхранение. У дома най-много обича да рисува и да реди пъзели и именно с това запълваме свободното си време“, завършва нотариусът Цветанов.

Източник: https://www.zajenata.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *