Студ и лед: Жълт код в 6 области, ето къде ще натрупва сняг


В петък ще вали сняг в Западна България. Това каза за bTV проф. Георги Рачев.

По думите му на над 1200 метра ще има много сериозна снежна покривка. Следващата седмица ще застудее и ще бъде доста влажно, каза още той.

Утре се очаква най-много да духа вятър на подветрените склонове на планините – северните, североизточни склонове на планините, Предбалкана, Софийското поле, а този фьон понякога достига 35 метра в секунда, а това е 130 км в час., допълни още проф. Рачев.

Той уточни, че днес са отчетени доста топлинни рекорди.

„Летище София затвори, защото точно там едната от вълните, която обтича Витоша, удря странично самолета с повече от 15 метра в секунда и това не е позволено. Около 14 часа нещата придобиха друг характер и нямаше тези страшни ветрове. В района на Монтана поривите на вятъра стигнаха до 30 метра в секунда, много добре изразен средиземноморски циклон и в неговата челна периферия нахлува много топъл въздух“, обясни синоптикът.

„Няма сняг, няма влага в повърхностния слой на почвата, няма къде да отиде топлината, затова бяха отчетени доста рекорди. За конкретния ден може би ще има поне 20 рекорда. Иначе като абсолютни за януари бяха отбелязани 5 рекорда“, каза проф. Рачев и допълни, че е възможно утре да има подобрение на днешните рекорди.

Копирано от standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *