Най-сетне открих рецептата за прочутия ВЪЛНЕН ХЛЯБ – вълшебство от пухкави слоеве и огромни конци!


Снимките не лъжат! „На живо“ вълненият хляб е също толкова мек и пухкав, колкото на кадрите. Деликатен, вкусен, с пухкава вътрешност и умопомрачителна коричка – няма думи, които да опишат вълшебството, наречено “ Вълнен хляб „!

Това произведение на пекарското изкуство буквално тества границите на вашата воля. Така че, ако търсите идеалната рецепта за домашен хляб , нека тя бъде този пухкав вълнен хляб – гласуваме й доверие със затворени очи!

Рецептата за вълнен хляб започна да обикаля интернет миналата година.

Пече се в кръгла тепсия и се оформя така, че да прилича на чиле вълна, откъдето идва и името му.

вълнен хляб рецепта

Домашен Вълнен хляб – пухкав и уникално вкусен

Продукти:

180 грама (3/4 чаша) мляко

1,5 ч.л. суха мая

300 грама (2 1/8 чаша) универсално брашно

30 грама (1/8 чаша) захар

1 ч.л. сол

1 яйце

1 супена лъжица мляко за намазване отгоре

Приготвяне:

Стъпка 1: Разбъркайте маята в хладко мляко и я оставете настрана за 5 до 10 минути, за да шупне.

Стъпка 2: В голяма купа или в купата на миксера разбийте универсалното брашно със сол и захар. Чукнете едно яйце и разбъркайте всичко (използвайте вилица или бъркалка, ако нямате миксер).

Стъпка 3: До този момент маята ще е шупнала и готова за добавяне. Изсипете я в брашното и след това месете на средна скорост за 10 до 11 минути. Ако месите на ръка, нека да са 12 до 14 минути. Ключът към мекия, пухкав вълнен хляб е добре да омесите тестото. Така че не се пестете и не бързайте.

Стъпка 4: Извадете тестото от купата, оформете го на топка и след това го поставете в намаслена купа. Покрийте купата с найлоново фолио и я пъхнете в ъгъл без течения за един час или докато тестото удвои обема си.

вълнен хляб оформяне

ОФОРМЯНЕ НА ВЪЛНЕН ХЛЯБ

Стъпка 5: Внимателно извадете втасалото, бухнало тесто върху много, много леко набрашнена работна повърхност. Не искате да добавяте ненужно сухо брашно към този хляб.

Стъпка 6: Оформете го в кръг с диаметър 20 см. Това също ще вкара още въздух в тестото. След това го нарежете 5 еднакви парчета. Можете да ги претеглите (или на око).

Стъпка 7: Оформете всяко парче на топка и след това покрийте отново с фолио или влажна кухненска кърпа за около 15 минути.

Стъпка 8: Работете с една топка тесто наведнъж, разточете всяка в продълговата форма с дължина около 16 см и ширина от 7 до 8 см. Не е нужно да се придържате към тези числа. Приемете ги като ориентири. Сантиметър тук или там няма да навреди на хляба.

Стъпка 9: Върху едната половина на всяко разточено тесто използвайте ножа си, за да нарежете вертикални ивици (или нишки прежда :)). Моят съвет е или визуално да разделите всяко парче наполовина, или да направите много лека линия около средата, за да ви насочва.

вълнен хляб форма

Стъпка 10: Започвайки от неизрязания ръб, навийте тестото надолу към лентите. Пъхнете „шева“ под рулото и повторете процеса за останалите 4 части.

Стъпка 11: Поставете оформеното тесто, със страната на шева надолу, по ръба на тавата, така че да се получи празнина точно в центъра. Използвайте 20-см кръгла тава, добре намазнена и постлана с хартия за печене. Подредете рулата плътно едно до друго по ръба на тавата.

Стъпка 12: Изчакайте вълнения хляб да втаса за последен път за 30 до 40 минути. След като бухне се намазва с прясно мляко и се пече. Всички фурни са различни, така че точното време ще варира, но моят хляб стана страхотен златист след 25 минути.

Оставете хляба да се охлади за няколко минути, преди да го обърнете върху решетка. Можете да намажете горещия хляб с разтопено масло за допълнителен блясък!

вълнен хляб изпечен

вълнен хляб височина

Вижте само колко е висок и пухкав!

вълнен хляб вътрешност

вълнен хляб парче

А отвътре е целият на прекрасни конци! Истинска прелест!

вълнен хляб с масло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *