Кардиолог: Усетите ли това по тялото си – страдате от кардиомиопатия


Кардиомиопатията е прогресивно заболяване на миокарда или сърдечния мускул. В повечето случаи сърдечният мускул отслабва и не е в състояние да изпомпва кръв към останалата част от тялото, както трябва.

Има много различни видове кардиомиопатия, причинени от редица фактори, от коронарна болест на сърцето до определени лекарства. Кардиомиопатията може да доведе до неправилен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност или други усложнения.

Медицинското лечение и последващите грижи са важни. Те могат да помогнат за предотвратяване на сърдечна недостатъчност или сърдечно увреждане.

Какви са видовете кардиомиопатия?

Кардиомиопатията обикновено има четири вида: 

Разширена кардиомиопатия. Наричана също понякога „разширено сърце“, дилатационната кардиомиопатия възниква, когато сърдечният ви мускул се увеличи или разшири и може да е твърде слаб, за да изпомпва кръвта ефективно. Можете да го наследите или може да е резултат от коронарна артериална болест. Това е най-често срещаният тип кардиомиопатия. 

Хипертрофична кардиомиопатия. Хипертрофичната кардиомиопатия, за която се смята, че е генетична, възниква, когато стените на сърцето ви се удебелят и пречат на кръвта да тече през сърцето ви. Това сковава сърцето ви и увеличава риска от електрически проблеми. Дългосрочно високо кръвно налягане, стареене, диабет или заболяване на щитовидната жлеза също могат да причинят придобити видове кардиомиопатия, свързана с хипертония. В някои случаи причината е неизвестна.

Аритмогенна дяснокамерна дисплазия (ARVD). Това е много рядка форма на кардиомиопатия, но е водещата причина за внезапна смърт при млади спортисти. При този тип генетична кардиомиопатия мазнините и допълнителната фиброзна тъкан заместват мускула на дясната камера. Това причинява анормален сърдечен ритъм и аномалии във функцията на дясната камера.

Рестриктивна кардиомиопатия. Рестриктивната кардиомиопатия възниква, когато вентрикулите се втвърдят и не могат да се отпуснат достатъчно, за да се напълнят с кръв. Сърдечно заболяване, белези на сърцето и сърдечен амилоид, които често се появяват след сърдечна трансплантация, се смятат за възможни причини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *