В България съхраняваме сиренето и кашкавала грешно, ето как го правят в Италия


Сирене – обичаме го! Но когато имаме вкусно парче от него в хладилника си, може да е трудно да намерим правилния начин да го съхраняваме. Особено без да мухляса, преди да имате възможност да го изядете. За щастие има начин да съхранявате сиренето си, който го запазва свежо и напълно без мухъл.

Твърди сирена 

Ако имате парче Пекорино, Чедър, Грюер или Пармиджано в хладилника си, искате да сте сигурни, че ще остане свежо. Тези видове сирена, наречени твърди сирена, могат да се съхраняват около два месеца. Това е, ако го съхранявате по правилния начин. А това означава, че трябва да съхранявате вашите твърди сирена в херметически затворено пространство. Най-добрият вариант е да съхранявате сиренето си в специална опаковка за сирене. Или го увийте в малко пергаментова хартия и след това добавете слой найлоново фолио. По този начин ще предпазите сиренето си от изпотяване и това също ще предпази плесента. Ако някое от вашите твърди сирена получи плесен по него, можете да отрежете тази плесен и пак да ядете сиренето. Просто се уверете, че получавате всичко!

Полутвърди сирена

Някои примери за полутвърди сирена са Monterey Jack, Emmentaler и може би най-известното от всички; Гауда. С тези сирена винаги е най-добре да се уверите, че въздухът не може да достигне до тях. Така че го увийте в найлоново фолио. Това ще запази вашето полутвърдо сирене свежо и без мухъл.

Меко сирене

Сирена като бри, горгонзола, рокфор и моцарела се считат за меки сирена и изискват различен метод на съхранение. Особено след като тези сирена обикновено вече съдържат някои видове плесени (добрият вид!). Тези видове сирена трябва да се съхраняват в херметически затворен контейнер. И когато трябва да ги извадите, опитайте се да ги докосвате възможно най-малко. Тъй като мекото сирене обикновено плесенясва повече, след като го докоснете. Сирена като моцарела, които вече са във вода, когато ги купувате, трябва винаги да се съхраняват отново във вода. Ако тези видове сирена мухлясат, трябва да ги изхвърлите веднага, защото няма спасение.

Но ако съхранявате сиренето си по правилния начин, мухълът няма да има шанс. И с тези съвети ще можете да се наслаждавате на сиренето си със седмици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *