5 неща, които задължително трябва да направите преди Великден


Страстната седмица е важен период за вярващите, свързан с много традиции и обичаи. За да се подготвите правилно за Светлото възкресение на Христос, трябва да знаете какво трябва да се направи преди Великден.

Днес ще разкажем на читателите на Ко4 за това какво трябва да се направи преди Великден. Страстната седмица е най-важният момент за всички православни християни. Великият пост приключва и последните дни преди Великден са уникална възможност да се сближите с Господа, да се очистите от греха, да извършите благочестиви дела, да прекарате време в размисли за своя жизнен път.

1. Да прочистим душата, тялото и всичко, което ни заобикаля. По време на Страстната седмица вярващите започват да подреждат нещата в живота си и в домовете си. Какво трябва да се направи?

Измийте прозорците и изперете завесите, за да отворите пътя за божествена светлина във вашия дом. Разчистете нещата: дайте ненужни неща на нуждаещите се, счупените – изхвърлете ги. Това важи особено за счупените съдове и огледала – тези неща нямат място във вашия дом.

Направете почистване. Обикновено почистването се извършва на Велики четвъртък, но духовенството казва, че задълженията могат да бъдат разделени в продължение на няколко дни. Изперете дрехите, съхранявайте сезонни предмети, подреждайте летните вещи. Молете и благодарете се ежедневно. Избършете праха, сложете иконите в ред. Ако няма икона на Спасителя, тя трябва да бъде закупена.

2. Елиминирайте греховните мисли и се покайте. Изчистването от лошите мисли е необходимо условие за Великия пост. Грехът не се ражда веднага в душата. Светите отци казват, че започва с предлог, от впечатленията от видяното. Във всеки случай грехът ни е наложен от врага и идва срещу волята на човек, но човек е свободен да го приеме или отхвърли.

Ако грехът се е настанил във вашите мисли, той ще намери своя изход в действие. Човек, който се отдава на зли и недобри мисли, вече е грешен. Затова за тези, които искат да водят духовен живот , е важно да помнят, че лошите мисли трябва да бъдат изкоренени незабавно и да се борим с тях докрай.

3. Преди Великден трябва да се покаете. Изповедта изисква дълбоко разбиране на преживяното и е необходима, за да се изхвърли от дълбините на сърцето онова, което може да лежи там с години и да се влачи до дъното.

4. Отървете се от негативизма. Има удивителен обичай, който е оцелял и до днес. За ритуала на пречистване трябва да вземете вода от всеки източник и да я поставите под домашния олтар за няколко часа. След определеното време, като се прекръсти три пъти, прочетете „Отче наш“ и се полейте със светена вода. Можете да оставите малко вода, за да поръсите праговете на входната врата, като по този начин блокирате входа на къщата за негативизъм и лоши хора.

5. Страстната седмица е време да си спомняте страданията на Христос, да посещавате богослужения и молитви. По това време вярващите хора мислено следват Божия Син по неговия скръбен път. Всеки ден от Страстната седмица е безкрайно важен и е свързан с определени епизоди от живота на Спасителя.