Експерт: Задължително погледнете това, ако теглите пари от банкомат, за да не ви източат картата

Тегленето на пари в брой от банкомат е обичаен и удобен начин за достъп до парите ви. Важно е обаче да сте наясно с потенциалните рискове и да предприемете мерки, за да се предпазите от измама или кражба.

Ето някои неща, за които трябва да внимавате, когато теглите пари от банкомат:

  1. Устройства за скимиране: Скиминг устройствата са малки устройства, които престъпниците инсталират на банкоматите, за да откраднат информация за кредитни карти. Тези устройства разчитат магнитната лента на картата ви и записват ПИН кода ви. Търсете необичайни устройства или приспособления на банкомата, както и такива, които изглеждат разхлабени или не на място. Ако забележите нещо подозрително, не използвайте банкомата и съобщете на банката или на полицията.
  2. Сърфиране през рамо: Внимавайте дали някой не стои твърде близо до вас или не ви наблюдава, докато въвеждате ПИН кода си. Закривайте клавиатурата с ръка, докато въвеждате ПИН кода си, за да не го виждат други хора.
  3. Улавяне на пари в брой: Някои престъпници използват техника, наречена „капан за пари“, за да крадат пари от банкомати. Те поставят устройство в банкомата, което не позволява да бъдат изтеглени парите ви. Ако банкоматът не издаде парите ви, не излизайте от машината и докладвайте за проблема на банката.
  4. Фалшиво прикритие: Престъпниците могат да поставят фалшиво устройство на банкомата, за да заловят картата и ПИН кода ви. Ако слотът за карта изглежда необичайно или не съответства на цвета или материала на останалата част от банкомата, не използвайте машината и докладвайте на банката или на полицията.
  5. Изкривени или повредени клавиатури: Престъпниците могат да повредят клавиатурата или да поставят фалшива клавиатура върху истинската, за да уловят ПИН кода ви. Ако клавиатурата изглежда необичайна или повредена, не използвайте машината и докладвайте на банката или на полицията.
  6. Лимити за теглене на пари в брой: Някои банкомати имат лимити за теглене на пари, които може да са по-ниски от дневния ви лимит. Информирайте се за лимита за теглене, преди да започнете транзакцията си, и ако трябва да изтеглите голяма сума пари в брой, планирайте предварително и използвайте банкомат с по-висок лимит за теглене.

Не забравяйте винаги да бъдете бдителни и да следите заобикалящата ви среда, когато използвате банкомат. Ако забележите нещо подозрително, не използвайте банкомата и съобщете за това на банката или на полицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *