Какво трябва да бъде нивото на холестерола според възрастта ви?

Нивата на холестерола варират в зависимост от възрастта, теглото и пола. С течение на времето организмът произвежда повече холестерол, затова лекарите препоръчват на всички на възраст над 20 години да проверяват редовно нивата на холестерола си, в идеалния случай на всеки 5 години. Сега ще разгледаме как лекарите измерват холестерола и начините за понижаването, и поддържането му в здравословните граници.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОЛЕСТЕРОЛЪТ И КАК ЛЕКАРИТЕ ГО ИЗМЕРВАТ?

Холестеролът е восъчно вещество, подобно на мазнина, и съществува в два вида: липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL). Ако в кръвта има твърде много LDL, известен още като „лош“ холестерол, той може да се натрупва в кръвоносните съдове, образувайки мастни отлагания, наречени плаки. Тези плаки могат да доведат до други проблеми, включително инфаркти и инсулти. Нивата на общия и LDL холестерола трябва да бъдат ниски. Но наличието на повече HDL, „добър“ холестерол, в кръвта може да намали риска от инфаркт или инсулт. Лекарите могат да измерват нивата на HDL, LDL и общия холестерол. Резултатите могат да покажат и нивата на всички не-HDL мазнини, които могат да повишат риска от сърдечни заболявания.

НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛА СПРЯМО ВЪЗРАСТТА

Нивата на холестерола обикновено се увеличават с годините. Предприемането на мерки за достигане или поддържане на здравословни нива в началото на живота може да предотврати опасно високите им стойности с течение на времето. Дългогодишното неконтролиране на нивата на холестерола може да бъде предизвикателство за лечение. Експерти препоръчват на хората на възраст над 20 години да проверяват нивата на холестерола си на всеки 5 години или по-често, ако имат други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

При децата от друга страна е по-малко вероятно да имат висок холестерол и може да се наложи лекарите да проверят нивата им само два пъти, преди да навършат 18 години. Въпреки това при деца с рискови фактори за висок холестерол нивата им трябва да се проверяват по-често. Обикновено при мъжете нивата са по-високи през целия им живот, отколкото при жените. Нивата на холестерола при мъжете се повишават с възрастта, а при жените – след менопаузата. Ето и малко информация, която ще ви даде представа за здравословните нива на холестерола в зависимост от възрастта, според Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Здравословните граници на всеки до 19 годишна възраст са по-малко от 170 mg/dl общ холестерол, а всеки на 20 години или повече между 125–200 mg/dl. Относно по-младите, които влизат в категорията до 19 годишна възраст е важно да поддържат нива на:

– Не-HDL холестерол по-малко от 120 mg/dl

– LDL холестерол по-малко от 100 mg/dl

– HDL холестерол по-малко от 45 mg/dl

Мъже и жени над 20 години трябва да поддържат нива на:

– Не-HDL холестерол по-малко от 130 mg/dl

– LDL холестерол по-малко от 100 mg/dl

– HDL холестерол по-малко от 40 mg/dl или повече

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛА ЗА ВЪЗРАСТНИ

Като оставим настрана стареенето, всички промени в нивата на холестерола обикновено произтичат от здравословни състояния и фактори, свързани с начина на живот.

1. Общ холестерол

Нивата на общия холестерол под 200 mg/dl са здравословни за възрастни. Лекарите считат показания от 200-239 mg/dl за гранично високи, а показания от поне 240 mg/dl – за високи.

2. LDL холестерол

В идеалния случай нивата на LDL холестерола трябва да са под 100 mg/dl. Лекарите може да не изразяват загриженост за нива от 100-129 mg/dl при хора без здравословни проблеми, но може да предложат лечение на този етап при хора със сърдечно заболяване или рискови фактори за него.Ако показанието на човек е 130-159 mg/dl, то е гранично високо, докато показания от 160-189 mg/dl са високи. Показание от поне 190 mg/dl е много високо.

3. HDL холестерол

Лекарите препоръчват да се поддържат по-високи нива на HDL. Хората с показания под 40 mg/dl може да са изложени на риск от сърдечно заболяване. Ако показанието на даден човек е 41-59 mg/dl, лекарите смятат, че то е на границата на ниското ниво. Оптималните нива на HDL са 60 mg/dl или повече.

ЛЕЧЕНИЕ НА ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Когато промените в начина на живот сами по себе си не могат да доведат до понижаване на високия холестерол, лекарите могат да препоръчат прием на лекарства или добавки. Ето какви:

СТАТИНИ: Тези лекарства пречат на черния дроб да произвежда холестерол.

СЕКВЕСТРАНТИ НА ЖЛЪЧНИТЕ КИСЕЛИНИ: Тези лекарства намаляват количеството мазнини, които организмът абсорбира от храната.

ИНХИБИТОРИ НА ХОЛЕСТЕРОЛОВАТА АБСОРБЦИЯ: Тези лекарства понижават нивата на мазнините, наречени триглицериди, в кръвта и намаляват количеството холестерол, абсорбирано от храната.

НЯКОИ ВИТАМИНИ И ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ: Те, като ниацин, спират черния дроб да премахва HDL и понижават нивата на триглицеридите.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ: Те повишават нивата на HDL и понижават нивата на триглицеридите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *