Сварете картофите с няколко парченца от този плод и картофеното пюре ще стане по-вкусно от всякога


Картофеното пюре е стандартна гарнитура, която на пръв поглед не може да изненада с вкуса си. Въпреки това, една допълнителна съставка може да превърне това обикновено домашно ястие в гарнитура с изискан вкус като тези в скъпите ресоранти. И тази тайна съставка е един достъпен и евтин плод. Оказва се, че плодовата добавка значително подобрява вкуса на пюрето.

Плодът, който прави картофеното пюре по-вкусно

Картофеното пюре ще стане много по-апетитно, ако съдържа не само картофи, но и ябълка. Препоръчително е плодовете да не са много сладки. Една тръпчива ябълка е идеалният избор.

Нарежете плода на няколко малки парчета и сложете получената маса в съд с вода, в която варите картофите за пюре. Една ябълка е достатъчна за 300 грама картофи.

След сваряване на зеленчуците и плодовете водата трябва да се изхвърли. Добавете прясно мляко в тенджерата. След това съдържанието трябва да се обработи с помощта на преса.

Крайният резултат ще бъде нестандартно и невероятно вкусно картофено пюре.

Примерна рецепта за приготвяне на картофено пюре

Необходими съставки:

 • картофи – 700 гр
 • мляко – 150 гр
 • сол на вкус
 • масло – 60 гр
 • 1 ябълка

Стъпки на готвене:

 1. Млякото може да се замени със сметана, така пюрето ще бъде още по-нежно, но и по-калорично.
 2. Картофите се обелват, измиват и се слагат в тенджера с подсолена студена вода. Ако използвате големи грудки или просто искате да ускорите времето за готвене, препоръчително е да нарежете картофите на няколко парчета с еднакъв размер. Оставете водата да заври и гответе на умерен огън. Добавете и ябълката, нарязана на парчета.
 3. Проверете готовността с нож или вилица, ако парчето се счупи лесно, значи картофите са готови. Отцедете цялата течност от тенджерата.
 4. Намачкайте свасрената маса с помощта на преса за картофи с дупки. Не трябва да използвате потапящ се блендер, в противен случай масата може да стане вискозна и лепкава. В тенджера загрейте маслото и млякото до пълното му разтваряне и изсипете при картофите. Не трябва да се използва студено мляко, в противен случай пюрето може да се окаже със сив нюанс.
 5. Продължете да пасирате картофите до получаване на хомогенна консистенция без бучки. Опитайте и коригирайте вкуса със сол, ако е необходимо.
 6. юКартофеното пюре е готово, сервирайте горещо. За красота и аромат можете да поръсите пресен копър отгоре.

Добър апетит!