7 златни правила за мариноване на пържоли – ще станат по-вкусни от всякога


Мариноването прави пържолите не само по-вкусни, но и по-крехки и по-сочни. Но въпреки че в тази процедура няма нищо сложно на пръв поглед, тя има някои тънкости, с които всяка домакиня трябва да е запозната, за да постигне перфектни резултати.

7 правила за мариноване на пържоли

1. Без трапезен оцет

Пържолата не е кебап, с нея трябва да се работи внимателно. Киселинната среда, която е твърде агресивна, или ще превърне месото в каша, или ще предизвика обратния ефект и то ще стане още по-жилаво. Необходимата кисела нотка може да се получи от по-деликатни съставки – цитрусов сок, леки версии на оцет – оризов, ябълков, балсамов (но те трябва да се добавят в минимално количество, 1-2 супени лъжици на чаша марината), можете да използвате млечни киселини – кефир или кисело мляко, както и вино, квас или бира.

2. Олиото е свързващото звено в марината

То свобождава етеричните масла, съдържащи се в подправките, помага на маринатата да се разпредели по-равномерно по цялата повърхност на пържолата. Освен това може да повлияе на крайния вкус на пържолата – например сусамовото, зехтинът или тиквеното олио имат свои специални вкусови нюанси, които са много подходящи за говеждо месо. 

3. Сол при дългосрочно мариноване

Тази съставка помага на разтвора да попие добре в дебелината на пържолата. Вместо сол можете да използвате солени сосове – соев или рибен.

4. Добавяне на захар

Малко количество от тази съставка не само ще направи вкуса по-интересен, но и ще придаде на месото карамелена коричка. Кленов сироп или мед изпълняват същата роля. Въпреки че тази техника не е необходима за говежди пържоли – върху мраморните пържоли се появява красива карамелена коричка поради тънки слоеве мазнина, проникващи в месото.

5. Правилно комбиниране на подправките

Класическите подправки за месо включват розмарин, мащерка, лимонова кора, лют червен пипер и настърган джинджифил. Но колкото и да ви се иска да сте креативни в кухнята, опитайте се да не събирате повече от 4-5 ароматни съставки в марината. Тогава нотките, въведени от нея, няма да неутрализират вкуса на говеждото.

6. Дайте време на стека да се маринова

За тънки пържоли минималното време за мариноване на стайна температура е 1 час, за дебели парчета или месо, което не е много жилаво, са достатъчни 2 часа. В хладилника времето за мариноване на пържоли може да се увеличи до 6 часа, удобно е да оставите месото да се маринова в хладилника за една нощ

7. Оставете пържолата да престои

Извадете пържолите от хладилника поне 40 минути преди готвене, за да имат време да достигнат до стайна температура. И преди да поставите месото на скара или тиган, подсушете добре пържолите, за да премахнете останалата марината с хартиени кърпи. Маринатата вече е свършила работата си не е необходима допълнителна течност или парчета лук или зеленчуци, които могат да изгорят на скарата при пържене. Маринатата, приготвена с масло и ароматни билки, както и вино или соев сос, може да се вари и да се сервира като сос за варено месо. Изключение правят маринати на базата на ферментирали млечни продукти, те не се използват повторно.