Добър пример! Млада невроложка ромка работи в пернишката болница (СНИМКИ)


„Влязох с 5.75 по химия и 5.49 по биология. Завършвам с 5.25“, казва ромката д-р Антония Валентинова.

 

Проф. Ивайло Търнев е неин ментор още от подготвителия курс. Определя я като „млад професионалист, много мотивиран лекар и позитивен човек“.

 

Д-р Валентинова е избрала неврологията за своя специалност и вече работи в болницата в Перник.

„Исках да се занимавам с нервна генетика и редки болести. Сега работя в клиника, където има основно инсултно болни и ми харесва. Харесват ми пациентите. Чувствам се полезна“, заяви тя.

 

„По повод редките болести, хубаво. Моят апел към нея беше не само да се намират болестите, а да се намерят лековете“,

казва майкта на д-р Валентинова.

„Била съм на 3-4 години и имам спомени, когато майка ми учеше. Беше ми много голяма мотивация майка ми да ме хареса“, разкзва Антония. Майка й Паулина допълва, че семейството й не се смята за част от малцинствата, защото са четвърто поколение интегрирани роми. Паулина е инженер по образование и казва, че записала дъщеря си в училище без никакви роми. Там Антония била тормозена и бита всеки ден до трети клас.

„Като дете съм чувствала дискриминация в училище. Отхвърлянето беше мотиваторът. Исках да се докажа, че и аз мога. Исках да си спечеля уважението на хората“, споделя днес младият лекар Антония.

Майка й обаче е против тя да учи  медицина и да остане в България. Смята, че с езиците, които знае, има по-добро бъдеще в чужбина.

„Искам да остана тук. Като стана по-квалифицирана, може да опитам и в чужбина“,

контрира Антония.

Още един лекар от Випуск 2018 ще остане със сигурност в България –  д-р Виктория Колева, носител на „Златен Хипократ“ заради абсолютната шестица в дипломата.

„Ще остана в България, защото страната ни има нужда от хора като нас. Бих се обърнала към всички лекари и бих ги помолила да запазят доброто в себе си и човечността, защото вярвам, че това спасява животи“,

каза младият дерматолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *