Днес е важен ден за християните! Всички с тези имена празнуват


Денят 9 май е важен празник за християните. Почитаме важно и показателно събитие от историята на християнството. Отдаваме почит към две важни християнски исторически личности. Това са Старозаветният пророк Исая и Свети Христофор. Свети пророк Исая живял през 8 век пр. Хр. – тези времена са описани в Стария завет. Животът на Свети пророк Исая е свързан с предсказания. Те са свързани с обсадата на Йерусалим от цар Сенахерим Асирийски.

За войните в други градове и държави, които в онези години се намирали на територията на днешна Азия. Второто направление, в което Свети пророк Исая пророкувал, било свързано с раждането на Земята на Месия, който ще спаси човечеството. Божията мъдрост озарила Свети пророк Исая. Той разказвал 8 века по-рано, че този Месия ще бъде заченат непорочно и ще спаси света, с кръвта, която ще пролее доброволно. Свети пророк Исая доживял до дълбока старост. В продължение на 60 години от своя живот или пророкувал за битки и разгроми, или за раждането на Младенеца.Свети Христофор носи малкия Иисус, който тежи с греховете на цялото човечество Управител на града, в който Свети пророк Исая живял, станал Манасия. Управителят започнал да се дразни от приказките на стареца и заповядал да го екзекутират. Палачите го нарязали с дървен трион, се казва в житието му и по този начин бил превърнат в мъченик. ********

На 9 май почитаме светецът с една от най-необикновените съдби. Той се казва Свети Христофор, а неговото име в превод означава “който носи Христос”. Родил се в Мала Азия, в гр. Ликия с името Репрев. След като получил Свето кръщение, получил името Христофор. Свети Христофор бил честолюбив и имал изключително силно развито чувство за справедливост.Свети Христофор с лице на звяр, за да не се поддава на човешките съблазни За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, Свети Христофор пожелал Господ да му даде лице на звяр, с което да замени красивото лице на праведния момък. По този начин е изобразяван в иконографията. Другият начин е като мъж, който носи на рамо малко момче. Това всъщност е Иисус Христос. Има легенда, която разказва, че Свети Христофор, който бил невероятно силен и смел, искал да служи на най-силния господар. Затова отишъл на брега на една река и започнал да пренася хората от единия на другия бряг.

Сред преминаващите се оказал и Сатаната, но Свети Христофор бързо го пренесъл на другия бряг. После дошло едно малко момче, което помолило за помощ. Малко момче, но и самият Свети Христофор не очаквал, че когато го вдигнал, то тежало повече от всички преди него. Когато запитал детето защо е толкова тежко, то му отговорило, че товарът на целия сват тежи на неговите малки плещи. Години по-късно ние разбираме, че най-важната мисия в живота на Младенеца е да спаси човечеството от всички натрупани грехове чрез Разпятието. Свети Христофор е покровител на всички шофьори, моряци, летци и на всички, които много пътуват. Имен ден празнуват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *