реклама
Днес изборът на съдове е просто огромен: за всеки вкус и финансови възможности. Но размерът на портфейла не позволява на всички да купуват висококачествени, скъпи кухненски прибори. С надеждата да спестят някой лев, мнозина използват евтини домакински съдове за готвене и сервиране от години. Но те са най-голямата опасност за нашето здраве и ще бъдат обсъдени в тази статия.
1. Съдове за готвене с незалепващо покритие
Времената, когато жените предаваха съдове от поколение на поколение, отдавна отминаха. Днес обаче много хора успяват да използват незалепващи тигани в продължение на пет или дори десет години подред. Разбира се, незалепващият тиган е незаменим във всяка кухня. Но ако любимият тиган е произведен по – рано от 2010 г. , тогава покритието му съдържа перфлуороктанова киселина. Това вещество е опасно за здравето и в момента не се използва в производството на съдове за хранене.
2.Античен порцелан
Сигурен съм, че всеки в кухнята има порцеланов комплект, който е закупен отдавна и може би дори е наследство баба му. Трябва обаче да се съхранява далеч от кухнята, например вътре в бюфета в хола. В ежедневието е по-добре да използвате съвременна посуда. Факт е, че комплектите, използвани през миналия век, включват такива вредни вещества като кадмий и олово, които се отделят при нагряване на съдовете.
3. Алуминиеви съдове за готвене
Евтино – точно това може да се каже за алуминиеви тигани, които се продават за 20 лева на брой. Но не отписвайте опасността, защото при нагряване алуминият се отделя в храната, което изобщо не е полезно за здравето.
4. Пластмасови съдове
Такива съдове ни придружават у дома и в офиса, но обръщате ли внимание на маркировката? Когато купувате следващия, е по-добре да се ръководите от значенията на буквите и цифрите на дъното на съда, а не от принципа „по-добре – по-евтино“.
Тези обозначения са много важни:
PVC или триъгълник с цифрата 3 е знак за опасни прибори, не трябва да го използвате.
PS6 – прибори за съхранение само на студена храна.
PP6 – в такъв съд може да се съхранява храна, загрята до 100 ° C.
Рисунка на вилицата и лъжицата показва, че всяка храна може да се съхранява в контейнера – тя е абсолютно безопасна.
5. Силикон
Истинската домакиня не може без силиконови форми – без тях няма да е възможно да печете кифли, мъфини, пайове. Но те също могат да станат токсични. Силиконовите съдове за печене могат да се нагряват само до 250 ° C. В противен случай структурата на силикона няма да издържи и частиците му ще навлязат в печените изделия.
Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да изберете безопасни съдове за готвене за вашата кухня. Не забравяйте да споделите тази информация с приятелите си!
Източник: https://www.zajenata.bg/
Публикувано от Редакция „MyForum Нюз“
Изпращайте ни вашите сигнали и снимки по всяко време на имейл [email protected]