реклама
Лютеницата е един от любимите ни видове зимнина, но много малко от нас се престрашават да я приготвят в домашни условия. Има много видове лютеница – основата са печени червени чушки, с или без моркови, патладжан, а някои приготвят и „бяла“ лютеница от зелени чушки.
Процесът на приготвяне отнема близо два дни, като на първия ден чушките се пекат и белят, а на втория се смилат и пържат с останалите зеленчуци.
Тази година обаче като че ли този начин на приготвяне е изместен от по-бързи и икономични рецепти.
И така, рецептата, която ще прочетете в, е една от най-търсените рецепти на Балканите в момента, а когато прочетете процедурата, ще разберете защо е така. Лютеницата на фурна е много вкусна и лесна за приготвяне, при това не трябва да печете и белите чушките предварително!
Ето какво ви трябва:
Лютеница на фурна
Продукти:
- 600 г червени месести чушки
- 2 скилидки чесън (може и повече на вкус)
- морска сол на вкус
- малко зехтин
- черен пипер на вкус
- Фактът, че лютеницата се пече във фурна на много ниска температура запазва витамините и минералите в нея.
Снимка: YouTube
Приготвяне:
Измийте чушките добре под течаща студена вода, отцедете ги от излишната вода и ги избършете с кухненска кърпа. След това ги нарежете на кубчета, по-едри или по-малки по желание, като е важно да премахнете дръжките и семките.
След това ги посолете и ги залейте с олио или още по-добре със зехтин като за салата, след което ги оставете да се мариноват за около три часа. През това време те ще омекнат частично. След това се разпределят равномерно в голямата тава на фурната.
Печете ги в предварително загрята фурна на 100 градуса, като щом ги сложите намалете на 50 градуса и ги оставете да съхнат още 4 часа на леко отворена врата на фурната (поставете дръжката на дървена лъжица) така че излишната пара да излиза.
След това, ако желаете, отстранете част от ципите, които са започнали да се отделят сами и ги смелете или пасирайте с пасатор (както ви е по-лесно).
Подправете с черен пипер на вкус, смлян чесън и малко люта чушка за тези, които обичат пикантния вкус. Накрая добавете още малко олио и с това „коригирайте“ плътността на лютеницата.
Снимка: YouTube
Насипете я гореща в буркани и затворете плътно с капаците. Обърнете бурканите, за да се вакуумират.
Снимка: YouTube
Публикувано от Редакция „MyForum Нюз“
Изпращайте ни вашите сигнали и снимки по всяко време на имейл [email protected]